Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Krigsdrabbat Syrien hämtar andan

Publicerad 2016-02-28

Syrien. Helgen har präglats av ett ovanligt lugn i det krigströtta Syrien, där en bräcklig vapenvila har inletts. Flera överträdelser har inrapporterats, men i stort tycks överenskommelsen respekteras.

I Syriens näst största stad, rebellkontrollerade Aleppo, har ljuden av strider blivit en plågsam del av vardagen. Men under helgen har invånarna helt plötsligt kunnat sova ostört.

– Det är nästan någonting konstigt med den här tystnaden. Vi brukade somna och vakna till ljudet av räder och artilleri, säger 45-åriga bagaren Abu Omar, till nyhetsbyrån AFP.

– Jag är glad, men samtidigt känner jag mig sorgsen över de regioner som inte omfattas av vapenvilan, vars invånare fortsätter att lida.

Flera överträdelser

Flera brott mot den bräckliga vapenvilan, som endast gäller en liten del av territoriet och utesluter jihadistgrupper som Islamiska saten (IS) och Nusrafronten, har inrapporterats.

Enligt oppositionsorganisationen HNC bröt regimen och dess allierade mot överenskommelsen minst 15 gånger under den första dagen. Ryssland, som stöder regimen, uppger i sin tur att minst nio överträdelser registrerats, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Men det var nog ingen som väntade sig att vapnen skulle tystna helt, och parterna tycks åtminstone vara eniga om att avtalet i stort sett har respekterats av de parter som är inblandade.

Wallström inte förvånad

Utrikesminister Margot Wallström säger att hon inte är förvånad över att det verkar ha förekommit brott mot vapenvilan i Syrien.

– Här är det så många grupper som strider att man inte kan förvänta sig att vapenvilan fortgår utan att det blir brott mot den.

– Framför allt innebär vapenvilan att man får tillträde med humanitär hjälp. Det är det som är viktigt för alla i Syrien, det ökar förutsättningar för att få till stånd fredssamtalen igen. Det är det vi hoppas på nu, säger Wallström.

FN:s hjälpkoordinator Yacoub El Hillo säger att omfattande insatser är på gång. Under de närmaste fem dagarna planeras hjälpsändningar till 154 000 personer i belägrade områden, och under första kvartalet hoppas man kunna nå 1,7 miljoner.

"Viktigt steg"

Bedömare som kontinuerligt bevakar kriget är positiva till de första tecknen på att vapenvilan verkligen håller, men varningar höjs om att vissa aktörer inte vill se ett eldupphör.

– Det är ett väldigt viktigt steg, vi känner oss hoppfulla. Men vissa människor, både från regimen och från oppositionen, vill inte att vapenvilan ska hålla för då skulle de inte ha någon uppgift längre, säger Rami Abdel Rahman vid det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien, till TT.

– Vi får se hur det går, tillägger han.

Moskva och Washington, som förhandlat fram eldupphöret, hoppas att fredssamtal ska återupptas den 7 mars.

TT

Följ ämnen i artikeln