Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Hjälp på väg till hungrande syrier

Publicerad 2016-09-13

Syrien. I Syrien är över 13 miljoner människor i behov av humanitär hjälp för att överleva. Nu fylls lastbil efter lastbil med förnödenheter - redo att köras in till svårt prövade områden som länge stått utan hjälp. Men hittills har ingen FN-hjälp nått det krigshärjade landet.

När vapenvilan nu trätt i kraft riktar många hjälporganisationer blickarna mot Aleppo, där regimstyrkor förra veckan åter belägrade de rebellkontrollerade östra delarna av staden. Rödakorsrörelsen har förberett omkring 80 lastbilar med mat, vatten och medicinsk utrustning, som väntar på klartecken att rulla vidare mot östra Aleppo och Idlib.

– Om förhandlingarna går i lås hoppas vi att vi under de kommande timmarna, eller dagarna, ska kunna ta oss dit. Vi förhandlar med stridande parter på marken, eftersom vi behöver veta att de kommer att respektera det avtal om eldupphör som slutits av centrala aktörer, sade Michaela Friberg Storey, internationell programchef på Svenska Röda Korset.

Hjälp från Turkiet

Enligt medieuppgifter och ögonvittnen har två hjälpkolonner korsat gränsen från Turkiet på väg mot Aleppo. Den syriska regeringen varnar dock för att allt bistånd som går till staden måste samordnas med Damaskus och FN - i synnerhet om det kommer från den turkiska regimen.

I avtalet om vapenvila ingår att biståndsorganisationer ska få tillgång till områden under belägring eller som är svåra att nå. FN:s humanitära kontor Ocha meddelar att allting är klart, men att FN avvaktar tills det att det inte är förenat med livsfara att köra in hjälpen.

FN-sändebudet Staffan de Mistura sade till reportrar i Genève att han inte har någon information om att FN-hjälp har körts in i Syrien. Hans uppgift bekräftas av Ocha.

Syriska Arabiska Röda Halvmånen, som distribuerar större delen av hjälpen i Syrien, har förlorat 53 medarbetare sedan konflikten inleddes för över fem år sedan.

– Att leverera humanitärt bistånd är ett livsfarligt arbete. Det sker direkta attacker mot hjälparbetare, som blivit måltavlor, sade Friberg Storey.

Organisationen Mercy Corps följer också utvecklingen noga.

– Vi har varit redo en tid, men det har varit för farligt. Vi väntar och ser om vapenvilan håller, och är försiktigt optimistiska, sade Dominic Graham, chef för insatserna i Syrien.

– Samtidigt hör vi inifrån Syrien att människor är skeptiska, de har sett kriget rasa vidare i åratal och tidigare vapenvilor falla samman.

Svåra förhållanden

Enligt FN lever närmare 600 000 människor under belägring i Syrien. Det är en taktik som främst används av regimen, men också av rebeller och terrorstämplade Islamiska staten. Levnadsvillkoren skiljer sig markant från plats till plats.

Från Madaya, väster om Damaskus, har det rapporterats om att familjer kokar tistlar för att överhuvudtaget ha något att äta medan boende i Östra Ghouta har tillgång till jordbruksmark och smugglare tar in varor genom tunnlar. I östra Aleppo har livsmedelspriserna skjutit i höjden.

– Människor är i behov av mat, vatten och sjukvård, de mest basala saker vi behöver för att överleva. Många kanske har haft lite besparingar eller privata lager, men det är slut nu, sade Friberg Storey.

TT

Följ ämnen i artikeln