Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Expert: Trump är här för att stanna

Publicerad 2017-02-12

USA. Skälet till att Donald Trump vann presidentvalet, och att hans popularitet är stabil, är att han förstått väljarna utanför USA:s storstäder. Trumps populistiska politik är noga genomtänkt, enligt Sean Trende vid oberoende Real Clear Politics.

– USA har en lång historia av färgstarka, populistiska politiker. Flera före Trump har argumenterat mot frihandel, för stärkta gränser och tuffare invandringspolitik, säger valanalytikern Sean Trende till TT under ett kort Stockholmsbesök.

Han lägger till att Trump sannolikt filat på idéerna i ett tjugotal år.

– Han försökte ju bli Reformpartiets presidentkandidat 2000.

Liknande politik

Reformpartiet grundades av den kontroversielle affärsmannen Ross Perot, vars oberoende presidentkandidatur 1992 fick över 8 miljoner röster och anses ha lockat så många republikaner att president George H W Bush inte blev omvald (i stället vann demokraten Bill Clinton).

Perot var också en affärsman och politisk outsider. Liksom Trump var han kritisk mot frihandel och ville att USA:s allierade skulle betala mer av försvarskostnaderna. Men där Perot sade att statsskulden förstör landet, skyller Trump på invandringen, skriver den erkända opinionssajten Fivethirtyeight i en analys.

Andra USA-politiker som under 1900-talet var inne på samma populistiska linje är Pat Buchanan, George Wallace och Huey Long. Den stora frågan är varför argumenten hade så stora framgångar 2016 - varför de lockade så många vita arbetare, som traditionellt brukar rösta på Demokraterna?

Sean Trende pekar på flera skäl.

"Briljant för 2036"

– Under Barack Obamas tid fick de som bor utanför storstäderna inte direkt ta del av den ekonomiska återhämtningen. Och på landet känner sig få bekväma med de snabba kulturella förändringar som skett, förändringar som jag personligen tror är bra för landet.

Med "kulturella förändringar" syftar han bland annat på stärkta hbtq- och minoritetsrättigheter, att homosexuella nu får gifta sig i hela USA samt den feministiska våg som svept över delar av landet. Samt att den svarta kvinnan Harriet Tubman, som deltog i slavarnas kamp för frihet, ska pryda nästa 20-dollarssedel. Denna utveckling speglades tydligt i demokraten Hillary Clintons valkampanj vars slogan var "Starkare tillsammans".

– Hennes kampanj var briljant för 2036, men vi är helt enkelt inte det landet ännu.

Nöjda väljare

Nu blir samtalet med Trende, som till vardags bor i vågmästardelstaten Ohio, något av en geografilektion.

Han poängterar att USA egentligen bara har några få kosmopolitiska megastäder och att en stor del av väljarna bor på landsbygden eller i småstäder i det glest men någorlunda jämnt befolkade landet. Bara 36 procent har pass, de flesta stannar i sitt stora hemland och undviker därmed vissa globala influenser.

Vid höstens presidentval var stödet för Hillary Clinton massivt i storstäderna, men Trump lyckades få landsbygdens och småstädernas väljare att rösta. Det räckte för att ta hem de avgörande elektorerna. Och trots kontroversiella presidentdekret och attacker på medier och rättsväsende är Trumpväljarna ganska nöjda.

– Absolut. De röstade för förändring, eftersom de anser att varken Republikanerna eller Demokraterna lyssnar på dem. Donald Trump levererar, säger Trende.

TT: Hur länge tror du att han blir kvar?

– Minst fyra, kanske åtta år. Hans opinionssiffror är rätt låga, runt 45 procent, men stabila. Många republikanska politiker är beroende av honom eftersom deras parti styr i kongressen och i många delstater, därför är det inte särskilt troligt att de försöker få honom ställd inför riksrätt.

TT

Följ ämnen i artikeln