Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Få vinnare när Island gick till val

Publicerad 2017-10-29

Island. De politikertrötta islänningarna har sagt sitt - och med alla röster räknade hopas frågetecknen om hur framtiden ska se ut. Det är oklart vem som kommer att få bilda regering.

– Det är ett val med många förlorare och få vinnare, säger Sveriges ambassadör Håkan Juholt.

De politiska skandalerna har kastat en skugga över det isländska nyvalet, som statsminister Bjarni Benediktsson utlyste sedan hans regeringskoalition rämnat i september. Och med alla röster räknade står det klart att det blev ett val utan någon tydlig vinnare.

På förhand hade många utgått från att utmanaren Katrín Jakobsdóttir skulle bilda regering tillsammans med ett eller flera oppositionspartier. Men hennes Gröna vänstern kollapsade på upploppet och gick från omkring 30 procent i opinionsundersökningarna till att bli näst störst med knappt 17 procent.

– Det är partiets bästa valresultat och de borde jubla. Men för bara några dagar sedan låg de på 30 procent och därför lär de inte fira med champagne, säger Håkan Juholt som är Sveriges ambassadör till Island.

– Partiets fall gör att inget av de regeringsalternativ som hade skissats upp på förhand når en majoritet.

Stort fall uteblev

Bjarni Benediktssons Självständighetspartiet gjorde ett historiskt dåligt val, men blev ändå störst med drygt 25 procent av rösterna. Det var en ökning jämfört med hur opinionen såg ut för en vecka sedan.

– På så sätt är de valrörelsens segrare. Partiet kanske pustar ut över att det stora fallet uteblev, men resultatet är ju annars inget att hurra över, säger Håkan Juholt.

Jakobsdóttir har tidigare sagt att hon i första hand vill bilda en koalition på vänsterkanten, men med facit i hand skulle det krävas minst fem partier för att få ihop en majoritet. Det är inte klart vem som kommer att få mandat att bilda regering, men Juholt utesluter inte att det tidigare uträknade Självständighetspartiet kommer att ingå.

– Det är inte säkert att de skulle få statsministerposten, men det blir väldigt svårt att bilda en stabil majoritetsregering utan att Självständighetspartiet ingår i den, säger han.

Valets vinnare är i stället de mindre partierna. Centerpartiet, som bildades för någon vecka sedan av den tidigare statsministern Sigmundur Davíd Gunnlaugsson som tvingades bort efter att ha avslöjats med hemliga konton i skatteparadis, landade på nästan 11 procent.

Små partier stärks

Och Socialdemokratiska alliansen, som hade låga siffror i opinionen, nådde upp till 12 procent.

– De båda kan möjligen få ett avgörande inflytande på hur regeringen ska se ut. Men allt är väldigt ovisst, säger Juholt.

– Islänningarna är djupt besvikna över partierna och politikerna som man tycker har förstört demokratin, men struntar inte i att rösta för det. Man söker ivrigt efter någon att bli positivt överraskad av. Därför svänger opinionen snabbt.

Risken finns att det tar månader av förhandlingar innan en ny regering kan vara på plats.

TT