Paraguays parlament stormades i protester

Publicerad 2017-04-01

Paraguay. Parlamentet i Paraguay stormades och sattes i brand efter en sluten omröstning i senaten, som banar väg för president Horacio Cartes att bli omvald.

En 25-årig man dödades och ett 30-tal människor skadades i oroligheterna, däribland tre parlamentsledamöter.

Enligt företrädare för oppositionen dödades 25-åringen när polisen sköt mot en liberal ungdomsgrupps lokaler. Han träffades i huvudet av en gummimantlad kula.

Omröstningen skedde under en stängd specialsession i kongressens överhus, senaten. 25 senatorer röstade för det kontroversiella förslaget, vilket gav en knapp majoritet. Oppositionen anser att lagändringen skulle försvaga demokratin i landet och säger att omröstningen varit lagvidrig, medan den försvaras av senatorer lojala med presidenten.

– En kupp har genomförts. Vi kommer att stå emot och folket kommer att göra motstånd med oss, sade Desirée Masi, senator som representerar oppositionen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Utanför kongressbyggnaden i Asunción drabbade demonstranter samman med polisen, som avfyrade vattenkanoner och sköt gummikulor och tårgas.

Stormade parlamentet

Protesterna växte under fredagskvällen och demonstranterna brände däck och rev ned delar av ett stängsel. Senare stormades kongressbyggnaden. Demonstranterna krossade fönster och tog sig in på bottenvåningen, där de satte eld på papper och möbler. Enligt nyhetsbyrån AFP plundrades kontoren för de politiker som röstat för lagförslaget.

Flera personer fanns i byggnaden när elden spreds. Tv-stationer visade bilder på blödande demonstranter och brandmän som anlände till fots för att bekämpa branden i kongressbyggnaden, som enligt BBC pågick i över en timme.

Underhuset avgör

I ett uttalande manade president Horacio Cartes till lugn och besinning.

"Demokrati varken erövras eller försvaras med våld. Vi kan inte tillåta ett fåtal barbarer att störa freden, lugnet och välståndet för det paraguayanska folket", skrev han på Twitter.

Men inte förrän vid fyratiden på morgonen lokal tid hade lugnet återställts, under överinseende av en stor polisstyrka.

Efter omröstningen i senaten går förslaget vidare till underhuset, där det tros ha starkt stöd.

Landets konstitution har hindrat återval sedan den infördes 1992 efter att en brutal diktatur fallit 1989.

TT