Folkomröstning splittrar turkisk diaspora

Publicerad 2017-03-15

Tyskland. Den turkiske presidentens strävan att utöka sin makt genom folkomröstningen i april orsakar djup splittring i den turkiska diasporan i Tyskland. Splittringen löper genom familjer och förvandlar vänner till fiender.

Känslorna är särdeles starka efter att tyska myndigheter förbjöd flera planerade kampanjmöten med turkiska ministrar med hänvisning till oro för ordningsstörningar. I en stegrande ordväxling har president Recep Tayyip Erdogan hänvisat till ett nazistiskt arv, vilket har retat upp den tyska regeringen.

– Min far är för Erdogan. När han slår på televisionen, lämnar jag rummet, säger en 22-åring av turkisk härkomst i Berlin.

Många av hans vänners familjer är också splittrade inför den kommande folkomröstningen, säger den unge mannen, som inte vill framträda med namn av rädsla för repressalier från Erdogan-anhängare eller att inte få inresetillstånd till Turkiet.

Nedrivna affischer

I den mångkulturella stadsdelen Kreuzberg syns färgstarka affischer med texten "Hayir" - nej på turkiska - och "Nej till diktatur i Turkiet". Men de ligger nedrivna på trottoaren.

En del är chockade över att myndigheter i bland annat Tyskland och Nederländerna har hindrat turkiska politiker från att driva valkampanj i Europa.

– Det är fullständigt högervridet och drastiskt hur turkarna blir behandlade här, säger Ergün Gümüsalev i Köln. Jag är egentligen mot Erdogan, men hur kan det här komma sig? Var lever vi? Vi har varit här i 50, 60 år, exploaterade som svin . . . och det här är tacken vi får.

Många turkar kom till Tyskland som så kallade gästarbetare på 1960 och 1970-talen och bidrog till det efter krigstida "ekonomiska miraklet". Men den senaste konflikten har väckt debatt om turkarnas integrering i det tyska samhället, när förbundskansler Angela Merkel och andra politiker är oroliga för att interna turkiska konflikter ska importeras till Tyskland.

Viktiga röster

Ismail Kupeli, professor i statskunskap vid Ruhr-Bochum-universitetet, säger att han väntar sig att omkring 60 procent av de 1,4 miljoner turkar i Tyskland som har rösträtt kommer att stödja Erdogan, i stort sett samma mängd som röstade på den turkiske ledaren i presidentvalet.

– Erdogan försöker säkra stöd i folkomröstningen här, eftersom opinionsmätningar visar att en knapp majoritet är emot åtgärden (att stärka presidentmakten) i Turkiet, säger Kupeli.

Det förekommer också viss skrämselpropaganda.

– Människor blir itutade att "Antingen är du för presidenten eller för terroristerna . . . Antingen är du för ett starkt Turkiet under Erdogan eller ett svagt Turkiet under västs tumme", säger professorn.

TT-Reuters

Följ ämnen i artikeln