Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Starka band mellan USA och Saudiarabien

Publicerad 2017-05-20

USA/Saudiarabien. USA:s president Donald Trump har nu landat i Saudiarabien på sin första utlandsresa som president. Det oljerika kungadömet med sin hårdföra tolkning av islam är en viktig partner till USA.

Här är några av områden och milstolpar som är betydande i relationen.

Oljan är grunden

När omfattande oljereserver hittades under sanddynerna i Saudiarabien i slutet av 1930-talet säkrade landet en roll som en viktig partner till det energihungriga USA.

Den nära relationen beseglades 1945 i samband med ett historiskt möte mellan den dåvarande saudiske kungen Abdul Aziz ibn Saud och den amerikanske presidenten Franklin D Roosevelt när de åkte genom Suezkanalen ombord på krigsfartyget USS Quincy.

Samarbete under Kuwaitkriget

När grannlandet Kuwait invaderades 1990 av den dåvarande irakiske diktatorn Saddam Hussein inledde president George Bush Operation Ökenstorm för att stoppa invasionen.

Bush använde sig av flygbaser i Saudiarabien och skickade tusentals amerikanska soldater till kungadömet. Bush beskrev det som "ett samarbete mellan två storslagna länder som saknar motstycke".

11 september-attackerna

Femton av de 19 terrorister som attackerade USA den 11 september 2001, då nära 3 000 personer dödades, kom från Saudiarabien, liksom al-Qaidas ledare Usama bin Ladin.

Kampen mot terrorism

En rad dödliga skottlossningar och bombdåd mot utlänningar och saudiska säkerhetsstyrkor som inleddes under 2003 fick den saudiska regimen att bli en lojal samarbetspartner i kampen mot al-Qaida.

Krigen i Syrien och Jemen

Under 2014 slöt Saudiarabien upp med stridsplan bakom den USA-ledda allians som bekämpar Islamiska staten i Syrien och Irak.

Sedan 2015 har kungadömet militärt fokuserat mer på Jemen, där landet leder en arabisk allians som stödjer Jemens regering i kriget mot Huthirebellerna, som i sin tur backas upp av Iran.

USA stödjer alliansen med såväl underrättelseuppgifter som bränsle och vapen. Under sin tid som president stoppade Barack Obama försäljning av precisionsvapen till Saudiarabien till följd av de många civila dödsoffren i kriget i Jemen.

Obama ingen favorit

Saudiska ledare var nöjda med att Barack Obamas tid vid makten tog slut. De anser att han var motvillig till att blanda sig i kriget i Syrien och att han närmade sig Iran, Saudiarabiens ärkefiende i regionen, snarare än Saudiarabien.

Nystart med Trump

Den saudiska ledningen har prisat Donald Trump och hans regering, som har varit tydlig med att den oroas över Irans inflytande i regionen.

Den mäktige biträdande kronprinsen Mohammed bin Salman har redan besökt Trump i Washington. Försvarsminister Jim Mattis, ministern för inrikes säkerhet John Kelly och CIA-chefen Mike Pompeo har alla besökt Saudiarabien.

Kronprins Mohammed har bland annat försökt locka amerikanska investeringar till ett Saudiarabien som lidit av de låga råoljepriserna och som behöver diversifiera sin ekonomi.

Handel

Förra året exporterade USA varor till ett värde av 18 miljarder dollar, omkring 158 miljarder kronor, till Saudiarabien och importerade varor till ett värde av nästan 17 miljarder dollar, omkring 149 miljarder kronor.

TT-Reuters

Följ ämnen i artikeln