Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Våldet fortsätter trots eldupphör

Publicerad 2016-09-12

Syrien. Vapenvilan i Syrien har inletts, men våldet fortsätter. Ett annat orosmoln är att president Bashar al-Assad sagt att regimen ska ta tillbaka alla områden som hålls av "terrorister".

– Vapenvilan kommer inte att fungera, säger en man i Aleppo.

Vapenvilan som förhandlades fram av USA och Ryssland trädde i kraft vid mörkrets inbrott. Men flera medier rapporterar att våldet fortsätter i Aleppo, Daraa, Homs, Hama och Deir Ezzor.

USA:s utrikesminister John Kerry säger att rapporterna tyder på "viss minskning av våldet och sporadiska strider". Han anser dock att det är alltför tidigt att dra några säkra slutsatser.

Monther Etaky hör till de invånare i Aleppo som är skeptiska till om vapenvilan ska hålla. Precis som vanligt oroar han sig för sin egen och familjens säkerhet.

– Vem ska kontrollera att vapenvilan följs, det här avtalet är bara en bluff, säger Etaky, som bor i det rebellkontrollerade östra Aleppo tillsammans med sin fru och son, till TT.

– De flesta här i östra Aleppo har tappat förtroendet för internationella samfundet.

Fortsatta bombningar

Sedan den internationellt frammedlade överenskommelsen tillkännagavs i fredags har bomberna fortsatt att falla över Syrien. I helgen dödades minst 74 personer i flyganfall som riktades mot städer i provinserna Aleppo och Idlib, enligt AFP.

En viktig del av avtalet är att hjälpsändningar ska få fri lejd till belägrade områden, där situationen är akut för civilbefolkningen.

Om den begränsade vapenvilan inte kollapsat efter en vecka kommer Ryssland - som är allierat med al-Assad - och USA att tillsammans inleda attacker mot jihadistgrupper som Islamiska staten (IS) och Jabhat Fateh al-Sham.

Och bara timmar innan eldupphöret trädde i kraft uppgav Bashar al-Assad att hans regim är fast besluten att fortsätta striderna för att återta områden från vad man kallar "terrorister".

Små utsikter

Problemet är att Jabhat Fateh al-Sham på många håll strider sida vid sida med rebeller som uppfattas som mer moderata och som är tänkta att delta i vapenvilan.

– Jag kan inte se att avtalet har några större möjligheter att lyckas, eftersom det är ett begränsat eldupphör man söker och inte ett som gäller strider och konflikter med de två största islamistiska grupperna, Islamiska staten och Jabhat Fateh al-Sham, säger Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

– Förr eller senare kommer man att vara tvungen att samtala även med de värsta motståndarna.

Fortfarande på måndagseftermiddagen rådde tveksamhet kring vapenvilan bland en del rebellfraktioner. Enligt källor till Reuters väntades dock några av de viktigaste väpnade grupperna, däribland Ahrar al-Sham, som tidigare förkastat planerna, meddela att de kommer att delta.

Under det fem år långa kriget i Syrien har minst 250 000 människor dödats. Det har utlöst en flyktingvåg som sätter i första hand grannländerna under hård press, men även blivit den kanske största politiska frågan just nu i Europa.

TT

Följ ämnen i artikeln