Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Allt ljus på Iowa

Publicerad 2016-01-28

USA. Kommer Donald Trump, Ted Cruz och Bernie Sanders att leva upp till förväntningarna? Efter månader av het uppvaktning från nerviga presidentaspiranter ska väljarna äntligen säga sitt.

Först ut: Iowa.

Den lilla delstaten i Mellanvästern är känd för vidsträckta fält och enorma majsodlingar. Men vart fjärde år blir allt som förbytt. Städer som Des Moines och Cedar Rapids blir föremål för kampanjaffischer, valtal och ett enormt medieuppbåd. Både Republikanernas och Demokraternas presidentaspiranter vill göra bra ifrån sig i den allra första primärvalsdelstaten.

– Iowa utser inte presidentkandidaterna men vi positionerar dem. Vi har varit först ut i presidentvalsprocessen sedan 1972, säger Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines, till TT på telefon.

Genom nomineringsmötena i Iowa får resten av USA veta vad partipolitiskt aktiva verkligen tycker: Drar affärsmannen Donald Trump folk på riktigt eller lockas de enbart av hans underhållningsvärde? Faller ultrakonservative Texassenatorn Ted Cruz i god jord hos väckelsekristna? Vill Demokraterna ha en mer radikal agenda, som den Vermontsenatorn Bernie Sanders förespråkar?

Ilska och rädsla

Väljarna i Iowa är kända för att vara svårflirtade. I år har utspelen för att locka dem varit ovanligt dramatiska, i synnerhet på den republikanska sidan. Goldford, som besökt kampanjmöten hos båda partierna, säger att han slagits av det apokalyptiska budskapet hos Republikanerna.

– De spelar på ilska och rädsla. De varnar för att det USA de känner kommer att utraderas om inte nästa president blir en republikan.

I synnerhet Donald Trump, som leder i de nationella mätningarna, har lyckats väl med att nå fram till frustrerade, vita väljare ur arbetarklassen som känner sig förbisedda, påpekar han.

– De bryr sig inte om att han är okänslig och inte har så detaljerade politiska förslag. De vill ha någon som skakar om.

Hos Demokraterna är stämningen ljusare. Många är i stort nöjda med sittande Barack Obama och vill bygga vidare på hans presidentskap. Frågan är om den förra utrikesministern Hillary Clinton, som framställer sig som en Obama-arvtagare, eller socialisten Bernie Sanders, som förespråkar större sociala skyddsnät, kommer att locka flest.

Förväntningar

Det är inte ovanligt att resultaten i Iowas nomineringsmöten, som Goldford beskriver som "privata affärsmöten inom partierna", överraskar. De förhållandevis små mötena i de 1 681 valkretsarna börjar alltid klockan 19 lokal tid (klockan 02, tisdag, svensk tid). Vilka som deltar - och därmed påverkar voteringen - är avhängigt väder, trafikläget, familjesituationer och humör. Dag Blanck, föreståndare för Institutet för Nordamerikastudier vid Engelska institutionen på Uppsala universitet, påminner om att det var i Iowa som den då ganska okände senatorn Barack Obama tog hem segern mot favoriten Hillary Clinton för åtta år sedan.

– Clintonkampanjen vill till varje pris undvika att historien upprepar sig, säger han.

Efter Iowa väntar nomineringsmöten eller primärval i ytterligare 49 delstater fram till i juni. Men de tidiga delstaterna sätter tonen och ger uppmärksammade aspiranter medvind. Dennis Goldford anser att kandidaterna alla slåss mot samma motståndare, nämligen förväntningarna.

– Du kan komma tvåa i Iowa och ändå vara den som få all uppmärksamhet - om du väntades komma sist.

TT