Saudisk kronprins ger unga hopp om framtiden
Publicerad 2017-12-29
Saudiarabien. En otålig 32-åring har tagit över taktpinnen och säger sig vilja modernisera Saudiarabien. Och många unga välkomnar Mohammed bin Salmans storstilade vision för framtiden.
– Alla mina vänner ställer sig bakom förändringarna, säger 25-årige Yousif El Helw.
I ett land där familjen Al Saud i årtionden har allierat sig med konservativa wahhabister finns många hinder för att öppna upp för ekonomiska och sociala reformer. Men kronprins Mohammed bin Salman tycks göra allt - inklusive att rensa ut sina motståndare - för att ingjuta hopp, inte minst bland de runt 70 procent av befolkningen som är under 30 år och utgör Saudiarabiens framtid.
Med löfte om en återgång till "moderat islam" hoppas kronprinsen, som de facto styr trots att pappa Salman sitter kvar på tronen, locka investerare till Saudiarabien, som behöver minska oljeberoendet och skapa jobb för de unga som är hårt drabbade av arbetslöshet.
"Lämnar medeltiden"
Beskeden om sociala förändringar har duggat tätt; kvinnor ska få köra bil och motorcykel samt besöka sportevenemang, biografer tillåtas och snart är det tänkt att det första turistvisumet ska utfärdas.
– Konservativa krafter har hållit Saudiarabien kvar i medeltiden alldeles för länge, men nu börjar landet långsamt skaka av sig den religiösa fundamentalismens bojor, säger Yousif El Helw till TT från Jidda.
Den 25-åriga arkitekten föddes i Egypten, men har bott större delen av sitt liv i Saudiarabien. För honom är de viktigaste frågorna att minska wahhabismens inflytande och öka kvinnors rättigheter. Han är bara en av många unga i Saudiarabien som välkomnar Mohammed bin Salmans framtidsvision.
– Tidigare har de styrande varit allt för rädda för att gå emot det religiösa etablissemanget. Han har tagit en annan väg genom att helt enkelt låta fängsla de som inte håller med honom, säger El Helw.
– Och hur hemskt det än kan låta så är det precis vad ett land som Saudiarabien behöver. En minoritet kan inte tillåtas att ha den mest högljudda rösten.
"Stark man"
Den hökaktige Mohammed bin Salman, som också är världens yngste försvarsminister, har dragit in Saudiarabien i ett förödande krig i Jemen och en fruktlös isolering av Qatar. Det är två utrikespolitiska drag som Yousif El Helw ser som problematiska, men detsamma gäller inte kronprinsens agerande i Saudiarabien - där kritik mot kungafamiljen för övrigt kan sluta med fängelse.
– Det här landet behöver en stark man. Att mänskliga rättigheter kränks beror på religiösa fundamentalister som vill stanna kvar i medeltiden, menar han.
Många andra sätter sitt hopp till prinsens reformprogram Vision 2030 och uppmuntras av Saudiarabiens ökade fokus på teknologi och innovation. Lujain AlUbaid som har startat inkubatorn Tasamy, en stödverksamhet för innovationsutveckling, säger att hon har fått in över 2 000 ansökningar från nya start-up-företag bara under 2017 - mer än den sammanlagda siffran för de senaste tre åren.
– Som ett samhälle förändras vi mycket. Men det som har förändrats mest under de senaste två åren är ledarnas språk... det är mer transparent och stöttande, säger hon till CNN.
TT