Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Det hände under Trumps första år i Vita huset

Publicerad 2018-01-14

USA. Donald Trumps första tolv månader som USA:s president har varit turbulenta. Här är några av milstolparna.

Rättsväsendet: Trumps kandidat, den konservative domaren Neil Gorsuch, godkändes i april som Högsta domstolens nionde domare. Gorsuch anser att USA:s grundlag från 1789 bör tolkas bokstavligen utan hänsyn till samtida förhållanden, vilket kan få stor betydelse när mål om exempelvis homosexuellas rättigheter och religionsfrihet avgörs. Trump har också tillsatt dussintals konservativa domare till landets federala domstolar.

Skatteomläggningen: I december gav kongressen till slut grönt ljus för Republikanernas omfattande skattelättnadspaket. Genom omläggningen, Trumps första stora lagstiftningsseger, sänks bolagsskatten från 35 till 21 procent och de allra flesta amerikanerna får sänkt inkomstskatt. Skattesänkningarna matchas dock inte av motsvarande nedskärningar i statens utgifter. Tillväxten behöver därför öka kraftigt för att statsskulden inte ska fortsätta svälla oroväckande.

"Obamacare": Gång på gång försökte Trump och Republikanerna leverera på vallöftet att riva upp och ersätta president Barack Obamas sjukförsäkringslag - utan att lyckas. I och med skattereformen ströks dock en bärande del av "Obamacare", den som sade att amerikaner i sin deklaration måste påvisa att de har sjukförsäkring och att de annars hotas av böter.

Börsen och jobben: Presidenten slår sig ofta för bröstet för att börsen går upp och nya jobb skapas i USA. Sedan januari 2017 har Dow Jones industriindex gått upp med 29 procent. Arbetslösheten, som för ett år sedan låg på 4,7 procent, var i december nere på 4,1 procent.

De globala uppgörelserna: Den isolationistiske Trump har meddelat att USA ska lämna Parisavtalet om klimatet, hoppat av Stillahavsavtalet TPP (om frihandel), tagit sin hand från det globala kärnenergiavtalet med Iran samt brutit med decennier av internationell praxis och erkänt Jerusalem som Israels huvudstad - bland annat.

Olja och gas: Flera av företrädaren Barack Obamas miljöregleringar, som Trump anser var "jobbdödande", har rivits upp, vilket öppnar för ny kolbrytning, omtvistade byggen och oljeborrning. Samt nya jobb.

Inreseförbudet: Donald Trumps ursprungliga inreseförbud, riktat mot människor från i huvudsak muslimska länder, stoppades av domstolar som grundlagsvidrigt, utlöste enorma folkliga protester och bidrog till bilden av Donald Trump som islamofobisk. Det skrevs om flera gånger och i december beslutade Högsta domstolen att den senaste versionen preliminärt ska gälla. Därmed hindras främst personer utan familjekopplingar till USA från Iran, Jemen, Libyen, Nordkorea, Somalia, Syrien, Tchad och Venezuela från att resa in i landet.

Rysslandsutredningen: Att ryska hackare lade sig i presidentvalet i USA 2016 har flera underrättelsetjänster slagit fast, den stora frågan är om de agerade i maskopi med Trumpkampanjen. Frågan undersöks av den särskilde utredaren Robert Mueller som väckt åtal mot fyra personer, bland dem presidentens tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn. Om Mueller kan påvisa att Moskva och Trump samverkat är det en stor skräll som kan ge upphov till riksrätt, men hittills har det inte skett.

Invandring och muren mot Mexiko: Under valrörelsen gjorde Trump sig känd för sin tuffa invandringsretorik och nu står omfattande åtgärder kring invandringen högt på önskelistan. Trump försöker avsluta Daca, det program som Barack Obama skapade för att skydda unga som kom till USA på olaglig väg som barn från deportering. Vad som ska hända med de cirka 800 000 unga migranterna debatteras nu intensivt - samtidigt som presidenten vill se stopp för anhöriginvandring, avsluta USA:s visumlotteri samt finansiera sin utlovade gränsmur mot Mexiko. Ännu har dock enbart prototyper av muren sett dagens ljus.

Extremhögern och rasism: I augusti bröt våldsamheter ut i Charlottesville i Virginia, där vita nationalister och andra högerextrema grupper samlats för att demonstrera. En kvinna dödades och över 30 personer skadades när en man med nazisympatier körde sin bil in i en folkmassa. Efteråt tog Trump inte avstånd från högerextremisterna utan fördömde "båda sidor", vilket resulterade i en kritikstorm. Och presidenten anklagades för rasism efter rapporter om att han i januari refererat till Haiti, El Salvador och vissa afrikanska länder som skithålsländer ("shithole countries").

Ifrågasatt psyke: I höstas publicerades en uppmärksammad bok där 27 experter på mental hälsa slog fast att Donald Trumps psyke utgör en fara för USA. Experterna - främst psykiatriker och psykologer - lade fram teorier om patologisk narcissism (självupptagenhet) och hedonism (njutningslystnad) och skrev att det var deras moraliska plikt att varna för presidenten. Resonemanget fortsätter nu i januari då den kontroversiella boken "Fire and Fury" publicerats, i vilken Trumps mentala stabilitet ifrågasattes. Det fick presidenten att twittra att han är ett "stabilt geni".

Världen: Donald Trump har bland annat varit i Mellanöstern samt gjort en rundresa i Asien. Tidigare i januari bekräftades att han ska delta i Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos i Schweiz med ett stort följe. Trump har ordkrigat mot Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, och genom sina hätska utspel anklagats för att föra USA till randen av ett tredje världskrig. Relationen med europeiska ledare som Storbritanniens premiärminister Theresa May och Tysklands förbundskansler Angela Merkel är inte särskilt varm.

TT

Följ ämnen i artikeln