Luttrat Paris biter ihop över terrorn
Publicerad 2017-04-21
Terror. En gång är ingen gång. Två gånger är en vana. Och tre då? Eller fyra?
– Det går inte att göra någonting åt det, säger parisaren Patrick med en suck sedan Frankrikes huvudstad än en gång utsatts för terror.
Återigen samlas blomsterkvastar på trottoaren i Paris. Den här gången hedras Xavier Jugelé, 37, fransk polis, medlem i kårens hbtq-förbund och en av dem som ryckte ut till Bataclan-teatern under de islamistiska terrordåden den 13 november 2015.
– Den här konserten är för att fira livet. För att säga nej till terroristerna, sade Jugelé efter att ha lyssnat på den minneskonsert som brittiske popstjärnan Sting höll när Bataclan återöppnade i höstas, rapporterar tidningen Le Figaro.
Nu är Jugelé själv det senaste offret för terrorn. Han sköts till döds med två skott i huvudet i torsdags kväll på paradgatan Champs-Elysées i centrala Paris. Gärningsmannen, 39-årige Karim Cheurfi, flerfaldigt dömd för allehanda våldsbrott, sköts sedan själv ihjäl av Jugelés kollegor.
Ensam mördare
Cheurfi, som agerade ensam i attacken, förhördes tidigare i år efter tips om att han sagt sig vilja döda poliser "som hämnd för dödandet av muslimer i Syrien".
– I det läget upptäcktes inga kopplingar till radikala islamistiska rörelser, inget som motiverade en fortsatt utredning från vår sida, berättar emellertid Parisåklagaren François Molins på en presskonferens.
Oklar IS-koppling
Under en husrannsakan på fredagen ska dock "tecken på radikalisering" ha hittats, uppger poliskällor för tidningen Le Monde. Och enligt Molins finns en papperslapp, som fallit ur Cheurfis ficka, med budskap till stöd för terrorrörelsen IS.
Fortsatt är det ändå oklart om IS verkligen spelat någon roll i händelsen. Rörelsen hävdade snabbt i torsdags att attacken utförts i dess namn, men namngav då en belgare som gärningsman, snarare än Cheurfi.
"Kan hända överallt"
Trots händelsen var Champs-Elysées sitt gamla vanliga jag redan vid lunchtid på fredagen. Turister strosade omkring i vanlig ordning - om än omgivna av mängder av tv-team från all världens hörn.
– Det är ju oroande att sådant här sker så ofta nu, men man får inte låta det styra ens liv, säger britterna Edward och Jazmin framför Triumfbågen.
En av dem som skyndar gatan fram med blommor i handen är parisaren Patrick - fast hans blommor är en födelsedagspresent till mamma.
– Sådant här kan hända överallt. Du kan aldrig vara helt säker, säger Patrick.
Val på söndag
Den stora frågan bland journalisterna på plats är vad polismordet ska få för inflytande på söndagens presidentval. Enligt Frankrikes premiärminister Bernard Cazeneuve finns hursomhelst 50 000 poliser och gendarmer mobiliserade för att se till att valet kan genomföras som planerat.
– Barbariet har åter slagit mot Paris i går, precis som den nyligen gjort i Berlin, i Stockholm och i London. Hela Europa står inför ett aldrig tidigare skådat terrorhot. Jag manar nu alla att inte ge efter för fruktan, skrämsel och manipulation som spelar fienden i händerna, sade Cazeneuve i fransk tv på fredagsmorgonen.
.
I
Paris, TT:s korrespondent