Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ny runda om brexit - men var är bollen?

Publicerad 2017-10-09

Brexit. Efter visslingar och tickande klockor handlar brexitretoriken nu om bollspel.

Storbritannien räknar inte med någon snabb lösning.

Förhandlingsrunda fem mellan EU och Storbritannien har inletts i Bryssel, med bara en dryg vecka kvar till det att EU:s stats- och regeringschefer måste bestämma sig för om det redan nu kan inledas diskussioner om parternas framtida relation.

– När vi nu tittar fram mot nästa steg ligger bollen på deras halva. Men jag är optimistisk om att vi kommer att få ett positivt svar. Jag är övertygad om att vi kan motbevisa domedagsprofeterna, förklarar samtidigt Storbritanniens premiärminister Theresa May inför sina parlamentsledamöter i London.

Svaret från EU låter dock inte lika hoppfullt.

– Det här är inget bollspel. Det finns ett tydligt schema för de här samtalen och hittills har det inte hittats någon lösning för steg ett, som är skilsmässodelen. Så bollen är fullständigt på den brittiska sidan, säger EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas på sin dagliga pressgenomgång i Bryssel.

Framsteg eller ej?

"Skilsmässodelen" handlar om framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, gränsen mellan Irland och Nordirland och framför allt den ekonomiska uppgörelsen.

Så länge som "tillräckliga framsteg" inte nåtts om det kommer inte några diskussioner att komma i gång om exempelvis framtida handelsregler och liknande, som Storbritannien vill få igång som fort som möjligt.

Det är få som väntar sig ett genombrott under veckans förhandlingar. Det hindrar ändå inte vissa bedömare från att tro att stats- och regeringscheferna vid nästa veckas toppmöte trots allt kan tänkas gå Theresa May och britterna till mötes.

– Ledare gillar att leda. De vill skriva historia. Vem kan säga att de inte bara säger: "okej, vi går vidare"? säger en anonym EU-diplomat som nyhetsbyrån Reuters talat med.

Avtal dröjer?

I Theresa Mays framträdande i parlamentet fastslår hon att den brittiska regeringen inte tänker ta tillbaka sitt åkallande av EU:s utträdesparagraf, artikel 50.

Och hon varslar samtidigt om att hon inte räknar med något snabbt avtal med EU, utan att det snarare kommer att dröja till slutet av den tvåårsperiod som stipuleras i artikel 50.

– Vi förhandlar om en uppgörelse. Men vi kommer inte - tror jag - att ha förhandlat fram den förrän nära slutet av den perioden, säger May i London.

Luxemburg, TT:s korrespondent

Följ ämnen i artikeln