Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Tuff tid för pressad Theresa May

Publicerad 2017-11-10

Storbritannien. Hon har förlorat två ministrar på en vecka. Och hon pressas redan hårt både på hemmaplan och i Bryssel.

Nu måste Storbritanniens försvagade premiärminister Theresa May återta greppet.

Först tvingades försvarsminister Michael Fallon att avgå efter anklagelser om sexuella trakasserier. Knappt hade Theresa May hunnit utse hans efterträdare förrän uppgifter om biståndsminister Priti Patels hemliga möten med israeliska toppolitiker började florera. I onsdags kallade May hem sin minister från en officiell resa i Östafrika. Situationen hade blivit ohållbar och Patel avgick.

Krisstämning

Två avgångna ministrar på en vecka skulle orsaka huvudvärk för vilken regeringschef som helst. I Theresa Mays fall tolkas det som ännu ett bevis på att hon är svag och saknar auktoritet.

– Det bidrar till krisstämningen kring hennes regering, säger Nicholas Aylott, statsvetare på Södertörns högskola.

– Det stora problemet är att regeringen är paralyserad och inte kan fatta beslut. Den framstår som inkompetent. Detta håller på att förstöra partiets varumärke. Det är superfarligt för partiets förmåga att vinna val framöver. Frågan är hur länge det kan fortsätta.

Så sent som tidigt i våras såg allt så mycket ljusare ut. May kände sig så stark att hon utlyste nyval i juni. Tanken var att gå in i de väntande brexitförhandlingarna i Bryssel med starkt väljarstöd i ryggen. Men taktiken slog helt fel.

Bråkar öppet

Theresa May åker nu till Bryssel med försvagad legitimitet. Där klagas det på att förhandlingarna om britternas utträde ur EU knappt rör sig framåt. Och i London bråkar Mays ministrar öppet om hur de vill att ett framtida avtal med EU ska se ut.

Trots att det har gått mer än ett år sedan brexitomröstningen etiketteras fortfarande Mays ministrar efter vilken sida de stödde då och regeringen finkalibreras efter brexitståndpunkt. Inte oväntat ersattes alltså den övertygade brexitanhängaren Priti Patel raskt med den likaledes brexitförespråkande Penny Mordaunt.

Brist på efterträdare

Trots krav på Mays avgång finns ingen uppenbar efterträdare.

– De flesta bedömare tror att det enbart är bristen på en förenande figur med tillräcklig auktoritet hos båda sidor, som håller May kvar vid makten, säger Nicholas Aylott.

– Partiet behöver en ledare som folk tror kan vara kvar till nästa val. Mays största svaghet är att ingen på allvar tror att hon blir kvar.

Som om allt detta inte vore nog för May, kan fler skandaler vänta runt hörnet. Utrikesminister Boris Johnson är i ännu ett blåsväder efter att ha förvärrat situationen för en fängslad brittisk-iransk kvinna i Iran med ett obetänksamt uttalande. Och Mays biträdande premiärminister Damian Green utreds för anklagelser om sexuella trakasserier, något han förnekar bestämt.

TT

Följ ämnen i artikeln