Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Erdogan och Trump i holländsk valspurt

Publicerad 2017-03-13

Nederländerna. Ösregn och motvind i opinionen hindrar inte Geert Wilders från att drömma om en plats i Nederländernas regering.

Invandrings- och EU-kritikern hoppas på draghjälp från Donald Trumps tillträde i USA och Turkiets ilskna anklagelser om nederländsk "nazism".

Som en rockstjärna rör sig Geert Wilders med ett brett leende bland öldrickande anhängare och fascinerade utländska journalister.

Livvakterna har ett tufft jobb att hänga med och även se till att det gigantiska paraplyet skyddar den vithårige PVV-ledaren från hällregnet i Breda i södra Nederländerna.

Budskapet är det samma som i tidigare valrörelser.

– Det handlar om det jag kallar en patriotisk vår, att ta tillbaka vårt eget land för vårt eget folk, ta tillbaka den nationella suveräniteten, säger Wilders till de svärmande journalisterna på plats.

Bakåt i opinionen

Med skarp kritik mot främst islam och invandring och EU har Wilders under de senaste åren fått se sitt parti lyfta högt i opinionen. Hade veckans parlamentsval ägt rum för ett år sedan hade PVV vunnit överlägset.

Men sedan dess går det bakåt. En given opinionsledning har förvandlats till i princip dött lopp med fyra andra partier.

I Breda skyller pessimistiska anhängare på hotsituationen som tvingat Wilders att omgärda sig med sådan stor säkerhetsapparat att kampanjandet fått lida.

– Vi har ingen yttrandefrihet längre, säger en av partiaktivisterna bistert.

Andra pekar i stället på att premiärminister Mark Rutte lockat väljare från PVV genom att skärpa tonen mot invandrare som inte velat skaka hand med kvinnor och som trakasserat homosexuella.

"Om ni bor i ett land där ni blir så irriterade över hur vi behandlar varandra så har ni ett val: Stick härifrån! Ni behöver inte vara här", hälsade Rutte barskt i helsidesannonser i den nederländska pressen i januari.

I en koalition?

Ytterligare en förklaring till att PVV nu ligger efter Ruttes VVD i opinionsmätningarna är Donald Trumps tillträde som president i USA.

– Valet av Trump var en viktig väckarklocka för många människor i Nederländerna, säger Rob Jetten, kandidat för det starkt Wilders-kritiska partiet D66.

Wilders själv hoppas å andra sidan på en Trump-effekt åt andra hållet: att det ska visa sig att hans opinionsstöd egentligen är mycket större än vad mätningarna visar.

– Jag hoppas kunna förhandla fram en koalitionsregering med andra partier. Vi vill regera. Om man är stark kan man förhandla fram ett bra avtal och det är det som jag är ute efter, säger Wilders i Breda.

Turkisk draghjälp

Onsdagens val ser ut att bli rekordjämnt. Den stora ovissheten förstärks nu dessutom av trätan med Turkiet. President Recep Tayyip Erdogans anklagelser om nederländsk "nazism" gynnar sannolikt Wilders mest i valspurten.

"Årtionden med öppna gränser, massinvandring, ingen integration och dubbla medborgarskap. Här ser ni resultatet", twittrade PVV-ledaren efter tumultet i Rotterdam i helgen.

Trots att så gott som samtliga övriga partier på förhand avvisat ett regeringssamarbete med PVV håller Wilders ändå optimismen uppe.

– Vårt mål är att vinna valet på onsdag. Gör vi det kommer de andra till sist att samarbeta med oss, även om de inte vill det. Alternativet är en koalition med fyra, fem eller kanske sex partier, kampanjar Wilders i Breda.

Breda, TT:s utsände