Brist på vård dödar mammor i Sydsudan
Publicerad 2017-05-05
Hälsa. Att föda barn i Sydsudan är i högsta grad en fråga om liv eller död. Men barnmorskan Judith Draleru kan inte göra annat än att fokusera på att förlösa en kvinna i taget.
– Utmaningarna är många, men vi får inte ge upp, säger hon.
Barnmorskan Judith Draleru har lämnat Uganda för att arbeta som volontär för FN:s befolkningsfond (UNFPA) i Sydsudan, där mödradödligheten är bland de högsta i världen. Ett stort problem är bristen på kvalificerad personal. 2011 fanns bara tio barnmorskor med formell utbildning i landet, enligt UNFPA.
Draleru ville vara med och vända utvecklingen och beskriver sitt arbete i det konfliktdrabbade landet som ett kall. Hon förlöser kvinnor, undervisar studenter och är mentor för barnmorskor vars erfarenhet bygger på arbete i byarna snarare än på studier.
– I Sydsudan föder de flesta barn hemma. Det finns många utmaningar; avstånden är stora, det är ont om utbildad personal och det saknas utrustning. Och när en kvinna drabbas av komplikationer och väl beslutar sig för att söka vård är det oftast för sent, säger Judith Draleru på telefon från Uganda där hon befinner sig på ledighet.
Hög mödradödlighet
Enligt den senaste statistiken från Världsbanken ligger mödradödligheten på 789 per 100 000 levande födslar. Andra uppskattningar är högre och gör Sydsudan till det dödligaste landet att föda barn i.
De bakomliggande orsakerna är likartade som i andra delar av världen, det kan handla om blödningar, infektioner och andra komplikationer i samband med förlossning. Men i Sydsudan förvärras situationen av fattigdom och konflikt, och många kvinnor har helt enkelt inte tillgång till ordentlig mödravård.
– Många organisationer jobbar med att utbilda barnmorskor. De har blivit många fler än 2011, men räcker ändå inte till. Alla kvinnor måste ha möjlighet att ta sig till en klinik för vård. Men osäkerheten i landet är tyvärr ett hinder för utvecklingen.
Ger inte upp
Trots att hon och hennes kollegor arbetar under mycket svåra omständigheter framhåller Judith Draleru hur viktigt det är att aldrig ge upp - även om hon förlorat ännu en mamma.
– Att vara den första personen att hålla i ett barn och lämna över det till föräldrarna är en fantastisk känsla. Det ger mig styrka och kraft att fortsätta arbeta. Utan barnmorskor så finns det inget liv, säger hon.
TT