Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Kerry ökar pressen på Ryssland

Publicerad 2016-02-24

Syrien. USA kräver att Syrien ändrar författningen efter den planerade vapenvilan.

– Det kan vara försent att behålla Syrien som en nation om vi väntar längre, säger USA:s utrikesminister John Kerry, och ökar samtidigt pressen på Ryssland.

USA och Ryssland är överens om att Syriens president Bashar al-Assad och oppositionen måste förhandla fram en politisk förändring i det krigshärjade landet, när den planerade vapenvilan träder i kraft, sade Kerry på tisdagen.

Samtidigt skruvade Kerry upp tonen och varnade Ryssland, som stöder regimen, för konsekvenser om al-Assad skulle vägra att samarbeta - och sade att en politisk förändring kräver att Moskva aktivt engagerar sig under förhandlingarna.

"Fler vapen"

Annars hotar en "Plan B".

– Jag tror att president Putin är klyftig nog för att förstå att om han bara sitter där passivt, då kommer de som har understött rebellerna att få tillgång till nya typer av vapen, fler vapen, och de kommer att fortsätta det här kriget.

Saudiarabien, som med hjälp av andra länder har levererat vapen till oppositionella i Syrien, meddelade nyligen att landet under vissa förutsättningar är berett att sätta in specialstyrkor för att träna och beväpna rebeller.

Den syriska regimen har accepterat villkoren för USA:s och Rysslands plan för vapenvila. Regimen lovar att avbryta väpnade operationer men kommer fortsätta med "terrorbekämpande insatser", enligt ett uttalande från landets utrikesdepartement.

Intensifierade bombningar

Men oppositionella rebeller uppger att de ryska flygbombningarna har intensifierats inför det planerade eldupphöret. Och flera av oppositionsgrupperna ser brister i USA:s och Rysslands plan för att bryta våldsamheterna i Syrien. Oron finns för att Ryssland kommer att fortsätta bomba moderata rebeller under förevändning att exempelvis al-Nusra, som terrorklassats av FN:s säkerhetsråd, har en närvaro i samma område.

Antalet dödsoffer efter helgens blodbad i Syriens huvudstad Damaskus och regimkontrollerade Homs, då ett flertal bombdåd utfördes under kort tid, har nu stigit till 198, uppger det oppositionsvänliga Syriska människorättsobservatoriet.

Bombdåden, som Islamiska staten tog på sig, tros vara ett försök att sabotera försöket att upprätta ett vapenstillestånd.

TT-AFP-Reuters

Följ ämnen i artikeln