Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Faller Aleppo tar kriget ny kurs

Publicerad 2016-02-07

Syrien. Mycket talar för att den syriska oppositionen mister Aleppo i norr, bedömer den militärstrategiske experten Stefan Ring.

I så fall rubbas krigsbalansen till Assadregimens favör och Ryssland kan se utvecklingen an.

Tiotusentals flyktingar samlas nu vid den turkiska gränsen. I och runt den strategiska staden Aleppo har de senaste dagarnas storoffensiv mot oppositionen från den syriske presidenten Bashar al-Assads styrkor, mäktigt understödda av ryskt bombflyg, försatt civilbefolkningen i ännu mer desperation.

Turkiet har lovat att öppna gränsen, men ännu på lördagen fick flyktingarna hålla sig på den syriska sidan. Upp mot 55 000 flyktingar fanns vid gränsen, enligt den turkiska utrikesministern Mevlüt Cavusoglu.

Svårt veta

Provinsen Aleppos öde får sannolikt en avgörande roll i hur kriget fortsätter. Staden verkar omringad och oppositionen har svårt att få in förstärkningar, konstaterar Stefan Ring.

– Det är mycket som talar för att Assadregimens trupper har möjlighet att åstadkomma en situation där oppositionen inte längre kan hålla Aleppo.

Han har svårt att uttala sig om Aleppos fall är nära förestående

– Det finns ju inga förstahandskällor som rapporterar.

Frysta samtal

Hur som helst har Aleppo-offensiven kastat rejält med grus för försöken att få i gång fredssamtalen mellan den syriska regeringen och oppositionen; styrkeförhållandena har ganska plötsligt förskjutits.

– Utifrån vårt västerländska perspektiv är Ryssland lite av ett mysterium. Vi trodde att ryssarna skulle agera för att få till fredsförhandlingar och ett vapenstillestånd, men nu verkar det som att man fått någon slags segervittring med mål att skapa ett läge för fortsatta fredsförhandlingar med Assadregimen i en betydligt starkare position än för bara några veckor sedan, säger Stefan Ring som är knuten till Försvarshögskolan.

Ryska perspektiv

Ett definitivt nederlag för oppositionsstyrkorna på sikt skulle lämna Assad ensam kvar att bekämpa jihadiströrelsen Islamiska staten (IS).

– Då kan Assad plötsligt framstå som "den goda parten", som västvärldens räddning på något sätt. Och det är väl lite det som Ryssland strävar efter.

– Det som händer i Aleppo leder till ytterligare flyktingströmmar och det är inte heller någonting som egentligen missgynnar Ryssland och Assad eftersom det gör västvärlden, inte minst EU och Europa, ännu mer oroligt, säger Stefan Ring.

TT

Följ ämnen i artikeln