Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Många favoriter i ovisst fredspris

Publicerad 2016-10-06

Nobels fredspris. Blir det civilförsvaret i Syrien? Världens klimatkämpar? Fredsförhandlarna i Colombia? Eller kanske någon ryss? Och kan den norska Nobelkommittén återigen undvika läckor?

Frågetecknen är lika många som vanligt inför offentliggörandet av årets fredspris.

Klockan 11 på fredagsförmiddagen ska Kaci Kullman Five stiga fram i Oslo och berätta vem, vilka eller vad som hon och hennes kollegor har bestämt sig för att prisa i år.

I år har förhandssnacket länge handlat om den colombianska fredsprocessen. Sedan landets väljare i söndags överraskande röstat nej till fredsavtalet mellan regeringen och Farc-gerillan har dock favoritskapet försvunnit.

– Man kunde ju tänka sig att man fortsatt vill hedra arbetet med det som kanske är det mest genomtänkta och sofistikerade fredsavtalet i modern tid. Men nu när det inte fått stöd av folket så tror jag det sitter väldigt långt inne, säger norske fredsprisexperten Kristian Berg Harpviken till nyhetsbyrån NTB.

Syrien och klimatet

Harpviken har för egen del ryska människorättsveteranen Svetlana Gannusjkina som favorit. Samtidigt har en rad andra potentiella vinnare blivit mer och mer omtalade ju närmare offentliggörandet har kommit.

Vita hjälmarna - det frivilliga civilförsvaret i Syrien - gör enorma insatser i ett krigshärjat land och skulle ytterligare sätta fokus på världens värsta konflikt för tillfället.

Klimatavtalet COP21 - fjolårets stora uppgörelse i Paris - har fått grönt ljus från USA, Kina, Indien och EU och hyllas brett som ett nödvändigt sätt att också förebygga konflikter.

– Bra idé! Klarar vi inte klimatet så kommer vi att se vattenbrist, brist på odlingsbar mark, extremväder och havsnivåhöjningar som gör att människor tvingas fly och migrera och det kommer att vara konfliktdrivande. Så ja: ge Nobelpriset till COP21, det tycker jag, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP).

Inga läckor?

Frågan är samtidigt om Nobelkommittén för tredje året i rad också ska kunna hålla pristagaren hemlig. Från 2009 till 2013 avslöjades annars vinnaren redan på förhand av läckor till norsk tv - antingen i NRK eller TV2.

De två senaste åren har det dock varit tyst in i det sista.

Bryssel, TT:s korrespondent

Följ ämnen i artikeln