Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Undersökning: 52 procent vill stanna

Publicerad 2016-06-23

Storbritannien. Efter en valdag med ymnigt regnande och vallokaler som tvingades stänga efter översvämningar har rösträkningen inletts.

En färsk opinionsundersökning ger stannasidan segern med 52 procent av rösterna.

När vallokalerna i Storbritannien stängde klockan 23 svensk tid offentliggjorde Sky News en opinionsundersökning från Yougov som har gjorts på valdagen. Den visar en knapp övervikt för de som vill stanna i EU: 52 procent mot 48 procent för de som vill lämna unionen.

Yougov genomför sina mätningar på nätet, med självrekryterade paneler.

En av de mest framträdande brittiska EU-kritikerna, UKIP-ledaren Nigel Farrage, konstaterade dessutom sent på kvällen för Sky News att det ser ut som att stannasidan har vunnit.

40-åriga Andrew Fowler, som bor i centrala London och jobbar med fastigheter, hade en halvtimme innan vallokalerna stängde alldeles nyss röstat för att stanna.

– Det är mer progressivt. Inget system är perfekt, men jag är övertygad om att den enda vägen framåt är om människor jobbar tillsammans, säger han.

Men I Romford i östra London var motståndet mot Bryssel kompakt när TT:s utsända mötte väljare där tidigare under valdagen

"Vill bestämma själva"

– Jag har fått nog nu. Vi vill bestämma själva, säger den 65-åriga pensionären Christine Beamish, på väg in i St Johns Church, som för dagen fungerar som vallokal här i Romford.

Området är enligt undersökningsföretaget Yougov det mest EU-skeptiska i hela Storbritannien. Till skillnad från andra delar av London så domineras Havering, som Romford ligger i, av en vit brittisk arbetarklass. Här stödjer många lämna-sidans syn på invandring. Enligt Christine Beamish beror det på patriotism.

– Vi är väldigt patriotiska här! Och vi gillar inte att känna oss som främlingar i vårt eget land, säger Christine Beamish.

Kosmopolitiska

I området Lambeth i centrala London är tongångarna annorlunda.

– Här inne i London är det väl ingen som bryr sig om invandring? Vi är så kosmopolitiska, säger 58-åriga Peter Truesdale till TT:s utsända utanför en vallokal i det EU-vänliga området.

– EU är inte perfekt, men jag är hellre med än står utanför.

Nattens domedagsväder med åska och blixtar övergick under morgonen i ett envist regnande.

Det första finansrådgivaren Nikki Rawell gjorde i morse var att trotsa regnet och ta sig till sin vallokal.

– Ur finanssynpunkt är det bättre om vi bli kvar i EU, säger han.

Med omkring sex timmar kvar tills vallokalerna stänger tar han en öl med sina kollegor efter ett långt möte i "The City" och känner sig rätt säker på utgången i folkomröstningen.

– Jag tror att vi blir kvar, säger han.

Christel Clear, nyss fyllda 80, har just röstat i närheten av sitt hem i finansdistriktet.

– Jag tror att EU är på väg utför. Men det är ju bara om vi stannar kvar som vi kan kämpa för att förändra det, säger hon.

Rekordmånga registrerade väljare

Att frågan är angelägen framgår med all tydlighet av rekordnoteringen på 46,5 miljoner registrerade väljare. Trycket var så hårt att tidsfristen för att registrera sig, ursprungligen den 7 juni, fick förlängas med två dagar eftersom webbsajten kraschade.

Många som registrerade sig i sista stund var unga väljare, vilket kan gynna sidan som stödjer ett fortsatt EU-medlemskap.

22-åriga Gurjindar Dhaliwal hade redan poströstat, och han satsade hela dagen åt att försöka övertyga väljare om att rösta för att stanna i EU.

– Nu handlar det om att faktiskt få folk att ta sig till vallokalerna, ssade han medan han delade ut flygblad i morgonrusningen utanför stationen Waterloo i London.

Valresultatet har utlovats vid frukosttid på midsommarafton.

London, TT:s utsända

Följ ämnen i artikeln