Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Tusen kvadrat till byens missbrukare

Publicerad 2016-08-17

Samhälle. Knarket måste ordnas på egen hand. Men kommunen står för lokalen: 24 platser där missbrukare kan röka och injicera i en färgsprakande miljö - i ett av Köpenhamns mest pulserande kvarter.

– Det är på tiden att vi prioriteras, säger Anja Plesner Bloch.

Lila och rött. Blått och turkost. Golvets nyanser möter varandra på tvärs. Loungestolar och växter gör lokalen inbjudande. Och varje dag klockan 07.30-23.30 är det öppet på H17 - den nyöppnade drogintagningslokalen på Halmtorvet 17, några stenkast från Hovedbanegården och Tivoli. Missbrukare, eller "gäster" som personalen säger, registrerar sig vid en disk, i en miljö som för tankarna till en hotellobby. Anonymitet går bra. Och svenska röster är inte ovanliga.

– Tanken med H17 är framför allt att erbjuda gäster en trygg och säker plats att ta sin narkotika, och därmed minska risken för överdoser, dödsfall och skador, säger verksamhetsledare Louise Runge Mortensen.

Bakom en prickig glasvägg står rökrummen på rad. Varje bås har stol, stålbänk och kraftfull ventilation. Medan missbrukarna observeras av personalen, på andra sidan glasrutorna, kan de röka sin medhavda narkotika under tryggare former. De som föredrar att skjuta in heroin i ådrorna kan hitta en säker plats längre ner i korridoren. I lådor vid injektionsplatserna finns allt från sex sorters kanyler till kondomer och sprutor.

– Personalen kan föreslå en plats att injicera på och hålla armen. Men vi varken punkterar huden eller sprutar in narkotika, säger Mortensen.

Inte tårögd

Tegelbyggnadens historia - som en del av slakterinäringen i Kødbyen - bidrar till det råa och industriella på H17. I dag är slakteriområdet mer synonymt med konstgallerier, krogar och "hygge" med vänner. Men för alla som känner sitt Vesterbro är det också ett tillhåll för många missbrukare sedan länge.

– Vi kom hit före caféerna för tusan. Jag är less på frågor om hur tacksamma vi är och de fina lokalerna. Visst är det fint, och visst är jag glad och jag är inte otacksam. Men jag ska inte behöva sitta tårögd för att man äntligen behandlar oss ordentligt, säger Anja Plesner Bloch, mångårig missbrukare och ordförande för Brugernes Akademi, som varit med i byggprocessen av H17.

– Hoppas att huset lever upp till alla löften.

Många boende på Vesterbro har länge engagerat sig för att ge missbrukare en säkrare tillvaro, men också för att slippa se lika mycket kanyler på gatorna. En gammal tysk ambulans byggdes om till "fixelancen", som med hjälp av frivilliga krafter rullade på gatorna som ett mobilt drogintagningsrum. Målet var att få med sig kommunen och det lyckades: Nu drivs "fixerum", även det mobila, i offentlig regi.

– Vi måste sätta oss in i missbrukarnas situation för att kunna hjälpa dem vidare. Detta minskar risken för överdoser, dödsfall och andra hälsofaror. Vi ger missbrukare ett värdigare liv samtidigt som boende i området slipper se kanylavfall på lekplatser, säger Jesper Christensen (S), kommunalråd för sociala frågor i Köpenhamn.

"Fixerum" har debatterats friskt och väckt etiska frågor i Danmark genom åren, men verksamheten har med tiden spridits till såväl Odense som Århus.

Erbjuder behandling

Miljoner som årligen går till drogintagningsrum är pengar som skulle kunna satsas på annat, hävdar Liselott Blixt, socialpolitisk ordförande för Dansk Folkeparti.

– Att erbjuda en plats där man får komma med kriminella droger är helt fel. Vi ser nyttan med att boende inte störs på gatorna, men vi tycker att pengarna borde läggas på att minska missbruket i stället.

Mitt i H17 finns en dörr som Louise Runge Mortensen hoppas att många väljer att öppna - där finns det möjlighet att få behandling och rådgivning eller hänga med andra missbrukare. Målet med H17 är att bygga broar till kommunens övriga omsorgsarbete.

– Om vi ska kunna nå dessa människor och hjälpa dem ur missbruket så är det viktigt att de inte känner sig stressade. I så fall blir de kanske redo att söka behandling, säger Mortensen.

– Men det är helt okej att bara ta droger och sedan lämna.

Personalen räknar med att hålla koll på uppemot 500 narkotikaintag per dag.

– Vi har haft öppet i två veckor. Och vi har redan hanterat överdoser, som förmodligen skulle ha slutat med döden om vi inte varit här, säger Mortensen.

TT:s utsände, Köpenhamn

Följ ämnen i artikeln