Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Turkisk militär: Vi har tagit över

Publicerad 2016-07-15

Turkiet. Turkisk militär säger sig ha tagit över makten i landet. Undantagstillstånd har utlysts i hela Turkiet.

President Recep Tayyip Erdogan hävdar dock att upproret kommer att kväsas inom kort. Han uppmanar människor att samlas för att motarbeta den pågående statskuppen.

En ny konstitution ska förberedas snarast möjligt, meddelar statliga TRT på fredagskvällen. Enligt tv-kanalen läses uttalandet upp på militärens order. Uppläsaren säger att landet nu styrs av ett "fredsråd" som ska garantera befolkningens säkerhet.

Militären anser i uttalandet att Erdogan-regimen har urholkat demokratisk och sekulär rättssäkerhet, men ännu saknas oberoende bekräftelse på att militären har kontroll över hela landet.

Soldater har tagit sig in på det styrande AKP:s högkvarter i Istanbul och ombett personal att lämna lokalerna, rapporterar CNN Turk och hänvisar till den högst uppsatte politiske tjänstemannen.

Premiärministern: Myteri

Turkiets premiärminister Binali Yildirim talar dock om "myteri" och säger att de inblandade "kommer att få betala ett högt pris".

Premiärministerns budskap kom efter uppgifter om att skottlossning hörts i huvudstaden Ankara. Stridsflyg och helikoptrar ska ha flugit över staden sent på fredagen.

Dessutom uppges turkiska säkerhetsstyrkor delvis ha stängt av de broar som leder över Bosporen i Istanbul. Tv-kanalen NTV visar bilder på stridsvagnar vid Istanbuls Ataturk-flygplats.

– Vi kommer inte att tillåta detta försök, sade Binali Yildirim.

Erdogan: Gå ut på torgen

Men flera personer har tagits som gisslan i militärens högkvarter i Ankara. Landets högste general ingår i gisslan, rapporterar den statliga nyhetsbyrån.

President Recep Tayyip Erdogan befinner sig dock i säkerhet och uttalar sig via ett videosamtal på CNN Turk. Han uppmanar människor att samlas på torg för att motarbeta den pågående statskuppen. Samtidigt hävdar Recep Tayyip Erdogan att upproret kommer att stoppas inom kort.

Alla flyg från Istanbuls Ataturk-flygplats har ställts in, berättar för Reuters ett vittne som fått uppgiften av en pilot.

Svenska utrikesministern Margot Wallström säger via sin pressekreterare att det är för tidigt för att ge några kommentarer till händelserna i Turkiet. UD uppmanar svenskar i Turkiet att höra av sig till oroliga anhöriga, men departementet har inte ändrat reserekommendationerna för Turkiet.

I en snabb kommentar till utvecklingen i Turkiet säger USA:s utrikesminister John Kerry att han hoppas på fred och "kontinuitet" i Turkiet. Kerry är för närvarande på besök i Moskva för samtal med Rysslands president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov om utvecklingen i Syrien.

Många terrorattacker

Under det senaste året har 14 terroristattacker skett i Turkiet, ett land under hård press av kriget i Syrien och hotet från terrorrörelsen Islamska staten (IS).

Natolandet Turkiet är en mycket viktig allierad till USA som är helt beroende av turkiska Natoflygbaser för bland annat sina ingripanden mot IS.

Flera militärkupper har genomförts i Turkiet under landets moderna historia.

Turkietexperten Toni Alaranta konstaterar att militären tycks ha tagit kontroll över viktiga strategiska platser i staden: Ankaras flygplats, en bro och en regeringsbyggnad.

– Det har gått rykten det senaste året om att en kupp var på gång eftersom Erdogan vill byta dagens parlamentariska system mot ett presidentsystem. Det har skapat konflikter och den politiska situationen har blivit spänd i landet, säger Alaranta, forskare vid utrikespolitiska institutet i Finland.

Svårt att förutse

Det är svårt säga i nuläget om militären kommer att lyckas med sin statskupp.

– Det har skett flera statskupper tidigare. De har skett i en tid av instabilitet, maktspel och dispyter, vilket är hur situationen ser ut i landet just nu. Militären har vid alla tillfällen sagt att de ska ta över kontrollen för att rädda landet, säger Alaranta.

TT-Reuters-AFP

Följ ämnen i artikeln