Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Lösning dröjer i brexit-kris

Publicerad 2017-12-06

Brexit. Enigheten låter vänta på sig om första fasen i brexitförhandlingarna - både mellan Bryssel och London och internt inom Storbritannien.

Fast premiärminister Theresa May ger inte upp hoppet.

– Vi är på väg att gå vidare mot nästa fas, lovade May när hon talade inför det brittiska parlamentet på onsdagen.

Trots att de senaste förhandlingarna i Bryssel körde fast i måndags hoppas May fortfarande på en lösning i tid till nästa veckas EU-toppmöte.

Kärnfrågan har allt mer kommit att bli gränsläget mellan Irland och Nordirland, där Mays regionala stödparti DUP vägrar att acceptera de lösningar som föreslagits.

Nordirland är framför allt oroligt för att en uppgörelse på något sätt skulle innebära en förändring i deras relation till resten av Storbritannien.

"Ingen hård gräns"

May försöker ändå övertyga om att nordirländarna kommer att få ha det precis som förut - även om allt blir annorlunda.

– Vi lämnar EU. Vi lämnar den inre marknaden och tullunionen, sade May i parlamentet enligt Reuters.

– Vi kommer att se till att det inte blir någon hård gräns mellan Nordirland och Republiken Irland. Vi kommer att göra det i full respekt för Storbritanniens konstitutionella integritet och Storbritanniens inre marknad, sade premiärministern.

Telefonkontakt

Irlands regering varslar samtidigt om att man inte ser det som någon katastrof om enigheten fortsätter att dröja.

– Vi vill gå vidare till fas två (förhandlingar om övergångsregler och framtida handelsrelation), men om inte det är möjligt nästa vecka så kan vi ta upp bollen nästa år, sade premiärminister Leo Varadkar i Dublin enligt nyhetsbyrån AFP.

Både Varadkar och DUP:s ledare Arlene Foster talade i telefon med Theresa May under onsdagen.

Skadlig pingpong

Både näringsliv och fackförbund i Storbritannien trycker samtidigt på för en snabb uppgörelse även kring framtida rättigheter för de EU-medborgare som nu bor i Storbritannien.

"Storbritanniens regering måste ensidigt garantera deras status och framtida rättigheter före jul", heter det i ett gemensamt uttalande från facket och flera näringslivsorganisationer.

Även marknaden drömmer om klara besked.

– Den politiska pingpongmatchen skadar verkligen investerarnas känsla för pundet, säger Neil Jones, valutahandlare på japanska banken Mizuho i London till Reuters.

Bryssel, TT:s korrespondent

Följ ämnen i artikeln