Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Syrienkris fiasko för FN:s säkerhetsråd

Publicerad 2016-12-29

FN. Var är FN? Inte där det behövs i Syrien i alla fall. Oförmågan att lindra civilbefolkningens lidande i det krigsdrabbade landet har satt ljuset på handlingsförlamningen i säkerhetsrådet.

När Sverige i januari tar över ordförandeklubban är det i ett säkerhetsråd som krisar över oförmågan att gripa in i Syrien. De permanenta medlemmarnas problem att komma överens hindrar åtgärder tänkta att bromsa konflikten som kostat hundratusentals människoliv.

Ryssland har lagt in veto sex gånger för att blockera förslag på resolutioner rörande Syrien, som Moskva anser skada sin allierade Bashar al-Assad. Mannen vars jobb är att säga nej - den ryske FN-ambassadören Vitalij Tjurkin - har beskrivit vetot som ett sätt att förhindra att säkerhetsrådet används som ett verktyg för att störta regeringar.

– Syrien är ett stort misslyckande för säkerhetsrådet, konstaterar Peter Wallensteen, freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet.

Gradvis sämre

Samarbetsklimatet i säkerhetsrådet var relativt gott efter kalla krigets slut, men har gradvis blivit sämre. Sedan 2007 har Ryssland allt mer aktivt använt sig av sitt veto för att stoppa FN-resolutioner.

– Det är ett uttryck för motsättningarna i synen på Syrienfrågan. Vetot i sig är inte problemet, men det visar hur svårt det är att hitta någon form av samarbete när stormakterna USA och Ryssland har väldigt olika uppfattning.

Medan FN-diplomaterna i New York bråkar kring policydokument fortsätter kriget att trasa sönder Syrien. FN:s chef för humanitära insatser, Stephen O'Brien, har kallat säkerhetsrådets misslyckande att stoppa bombningarna i östra Aleppo "en skamfläck för vår generation".

Försöken att få till humanitära pauser för att få in hjälp i de delar av Aleppo som stod under belägring i månader misslyckades gång på gång. Medan området bombades till smulor hungrade befolkningen. Till slut drev regimen ut rebellerna.

– Vi ser inte FN som någon humanitär organisation. De bryr sig inte om människor som lider. De går bara i de stora ländernas ledband, som agerar utifrån sina egna intressen, säger aktivisten Lina Shamy som bodde i östra Aleppo.

Monther Etaky, också från Aleppo, håller med.

– Hur kan FN säga att de jobbar för fred när hundratals människor dör i Syrien varje dag?

Runda problemen

Peter Wallensteen ger flera exempel på hur blockeringarna kan rundas. Ett är att koncentrera sig på humanitära åtgärder, vilka brukar vara omgärdade av mindre problem. Andra är att ge mer utrymme för generalsekreteraren att agera på egen hand eller använda sig av generalförsamlingen.

De icke-permanenta medlemmarna Egypten, Nya Zeeland och Spanien lade i början av december fram en resolution om Syrien, som dock blockerades av Ryssland och Kina. Wallensteen tycker att Sverige ska försöka agera på ett liknande sätt och utnyttja sin plats i säkerhetsrådet.

– Det var ett försök från de mindre staterna att hitta en form för att komma framåt. Sverige bör passa på och försöka vara konstruktiv, kreativ och pragmatisk. Det är ingen lätt uppgift, men Sverige har tillräcklig kompetens att vara duktig på det.

TT

Följ ämnen i artikeln