Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Holländsk valkamp in i det sista

Publicerad 2017-03-14

Nederländerna. Turkiet dominerar in i det sista när Nederländerna förbereder sig för ett rekordjämnt parlamentsval.

Geert Wilders kan bli störst - men väntas ändå hamna långt från makten.

Den eldfängde invandrings- och islamkritikern försökte så gott det gick att plocka poänger på den diplomatiska trätan med Turkiet när han och liberale premiärministern Mark Rutte möttes i en valduell i måndags kväll.

– Du tas som gisslan av (Turkiets president Recep Tayyip) Erdogan. Stäng de nederländska gränserna! manade Wilders i debatten.

– Det där är skillnaden mellan att twittra från soffan och leda ett land. Om du är ansvarig för landet så måste du vidta förnuftiga åtgärder, kontrade Rutte.

Båda gynnas?

Både Wilders Frihetspartiet (PVV) och Ruttes Folkpartiet (VVD) anses ha gynnats av striden med Turkiet. Rutte har applåderats på hemmaplan för att ha stått upp för Nederländerna och inte vika sig för turkiska svingar om nazism och fascism.

När president Erdogan på tisdagen även drog upp de nederländska FN-truppernas oförmåga att förhindra Srebrenica-massakern i Bosnien 1995 - som fortsatt är ett bittert sår i det nederländska samhället - fick Rutte ytterligare en chans att fnysa tillbaka.

– Erdogans ton blir allt mer hysterisk. Vi kommer inte att sänka oss till den nivån, sade Rutte i en nederländsk tv-intervju.

Tätt i opinionen

I opinionsmätningarna har Ruttes VVD en knapp ledning före Wilders PVV, som i sin tur är i princip jämnstarka med de växande Kristdemokraterna (CDA). Tätt bakom följer miljöpartiet Groen Links, vars 30-årige partiledare Jesse Klaver gjort succé i valdebatterna. Även vänsterliberala D66 ligger inom räckhåll för att bli ett av de största partierna.

De koalitionsförhandlingar som vidtar efter valet lär bli tuffa. Få tror dock att någon kommer att ändra sig i sina löften om att hålla Wilders utanför regeringsmakten oavsett hur stor han blir. Inte ens som stödparti är Wilders särskilt attraktiv, med tanke på det darriga läget då Wilders och PVV backade upp Ruttes första koalitionsregering 2010-12.

– De flesta partierna verkar inte vilja riskera att upprepa den erfarenheten, säger statsvetaren Nienke Bos vid universitetet i Leiden till Reuters.

Bryssel, TT:s korrespondent