Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Militär dödad i stormning på Krim

Publicerad 2014-03-18

Moskva. Rysslands president Vladimir Putin undertecknade i dag ett avtal om att göra Krim till ryskt territorium. Under eftermiddagen dödades en ukrainsk militär när en anläggning på halvön stormades. Konflikten har blivit militär, säger premiärministern.

Räden skedde mot en ukrainsk militäranläggning i Simferopol, enligt Interfax-Ukraina en avdelning inom det ukrainska försvarets topografiska enhet.

Det framgår inte ifall anläggningen stormades av ryska soldater eller den pro-ryska milis som också patrullerar på Krim.

Enligt Ukrainas tillförordnade premiärminister Arsenij Jatsenjuk har konflikten med Ryssland om Krimhalvön nu har rört sig från en politisk till en militär nivå.

Och Ryssland har gjort sig skyldig till krigsförbrytelser i samband med att ryska styrkor öppnat eld mot ukrainska soldater, säger han.

– Detta är ett krigsbrott.

Ukrainska soldater tillåts efter dödsskjutningen att använda sina vapen. "För deras självförsvar och skyddande av sina liv, ukrainska soldater... stationerade i den autonoma republiken Krim tillåts att använda vapen", lyder uttalandet från försvarsdepartementet i Kiev.

Varje form av rysk invasion i östra Ukraina vore "oerhörd", säger USA:s utrikesminister John Kerry, rapporterar AFP.

Halvön Krim och staden Sevastopol räknas nu som delar av Ryssland, konstateras på Kremls egen webbplats. I ett tv-sänt tal i dag sade Putin att Krim alltid har varit en del av Ryssland "i ryska hjärtan och sinnen".

– I enlighet med folkomröstningens utslag och den ryska politiska viljan lägger jag därför fram till er förslaget om att lägga till två nya enheter i den ryska federationen: staden Sevastopol och republiken Krim, sade Putin och fick stående applåder.

Direkt efter talet hölls en officiell ceremoni där Putin och företrädare för Krim och staden Sevastopol skriver under på att göra Krim och Sevastopol till delar av Ryssland.

– Ryssland! Ryssland! ropade de församlade regerings- och parlamentsledamöterna som på en fotbollsmatch efter undertecknandet.

Men Ukraina och resten av världen kommer aldrig att erkänna annekteringen av ukrainsk mark, säger Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov.

– Jag är mycket orolig över Putins aggression. Han sätter sig över alla internationella regler, säger Alysia Dudko, som TT träffade på Självständighetstorget i Kiev tidigare i mars, och som tillsammans med släkt, vänner och kollegor nu försöker smälta att Krim till synes är förlorat för Ukraina.

För ryskspråkiga Marina Sjkilevitj och hennes familj i Sevastopol på Krim var det däremot en glädjens dag.

– När Ukraina tog över Krim 1991 blev det en svår tid för oss. Vi har aldrig talat ukrainska och aldrig lärt det språket, säger hon till TT.

Hon berättar att "vi ryssar" blev kallade andra klassens människor och nu benämnts "separatister" eftersom de vill tillhöra den ryska federationen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel anser att såväl folkomröstningen på Krim, halvöns självständighetsförklaring samt Rysslands annektering bryter mot internationell lag.

Också Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen säger att annekteringen av Krim är olaglig och illegitim, och att Nato-allierade inte kommer att erkänna den.

– Vi trodde att Ukraina skulle bli ett demokratiskt land. Men utvecklingen har gått åt ett annat håll. Presidenterna har kommit och gått. De har utnyttjat Ukraina som en mjölkko, sade Putin i sitt tv-tal, och anklagade samtidigt extremister för att ligga bakom "kuppen" i Kiev.

– Så vad säger våra vänner i väst? De säger att vi bryter mot internationell rätt! Det är tur att de åtminstone minns att det finns något som heter internationell rätt.

Enligt Sveriges utrikesminister Carl Bildt stängde Putin ett antal diplomatiska dörrar i och med talet.

– Det fanns i den internationella reaktionen en förhoppning om att han skulle sakta in och att det skulle finnas ett visst fönster till diplomati.

– Här fanns ju inget fönster till diplomati överhuvudtaget. Han nämnde överhuvudtaget inte möjligheten till samtal vare sig med regeringen i Kiev eller med omvärlden.

Enligt Ryssland ska alla praktiska frågor som behöver ordnas i och med övergången göras under en övergångsperiod fram till den 1 januari 2015. Invånarna kommer att göras till ryska medborgare, såvida de inte inom en månad hör av sig med önskemål om att hålla kvar något annat medborgarskap eller räknas som invånare utan medborgarskap.

Områdena kommer att ha tre officiella språk: ryska, ukrainska och krimtatariska. Val till lokala församlingar ska hållas i september.

TT-Reuters-AFP