Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

FN: Inbördeskrig i Syrien

Uppdaterad 2012-06-13 | Publicerad 2012-06-12

Chefen för FN:s fredsbevarande styrka i Syrien hävdar att landet befinner sig i inbördeskrig, rapporterar AFP.

– Ja, jag tror att vi får säga det. Det är tydligt att det som händer är att regeringen i Syrien har förlorat stora delar av territoriet och flera städer till oppositionen och vill återta kontroll, konstaterar Herve Ladsous, enligt nyhetsbyrån AFP.

Kort därpå förklarade USA:s utrikesminister Hillary Clinton att utan framsteg i implementeringen av FN-sändebudet Kofi Annans fredsplan blir det svårt att förlänga FN:s uppdrag i Syrien när dess mandat sent i juli tar slut.

Clinton anklagade i dag Ryssland för att förse den syriska regimen med attackhelikoptrar.

– Vi är bekymrade över de senaste uppgifterna som vi har tagit del av om att attackhelikoptrar är på väg till Syrien från Ryssland, vilket kommer att innebära en dramatisk eskalering av konflikten, sade Clinton i ett anförande hos tankesmedjan Brookings i Washington.

Ryssland är sedan länge allierat med Syrien, och enligt Clinton har Washington pressat Moskva hårt för att stoppa "fortsatta vapenleveranser till Syrien".

– De säger med jämna mellanrum att vi inte ska oroa oss, att det som de skeppar över inte har betydelse för striderna. Det är uppenbart osant, slår den amerikanska utrikesministern fast, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt Clinton arbetar för närvarande FN:s och Arabförbundets sändebud Kofi Annan med att få till stånd en kontaktgrupp som ska utarbeta en tidsplan för en övergångsperiod där president Bashar al-Assad ska uppmanas att avgå.

Den största syriska oppositionsgruppen, Syriska nationella rådet (SNC), delar inte bilden av situationen i Syrien som ett inbördeskrig.

– Det kan förefalla i vissa området som om det finns något som liknar ett inbördeskrig, säger SNC:s taleskvinna Basma Kodmani i telefon till TT.

– Men vår definition är något annorlunda - det här är en strategi från regimen.

Den syriska regimen har anklagats för att, främst genom att spela på rädsla för den sunnitiska majoritetsbefolkningen, underblåsa spänningar mellan etniska och religiösa grupper i landet för att cementera det stöd den har bland minoriteter.

– Ur vårt perspektiv finns det en systematisk strategi från regimen för att dela landet längst med sekteristiska skiljelinjer, säger Kodmani.

– Men vi vet att det finns tillräckligt många grupper på marken som arbetar för att hindra detta.

Under kvällen kom uppgifter om att rebellarmén retirerat från den hårt ansatta orten al-Haffa.

Skräcken växer för att den lilla byn i provinsen Latakia blir skådeplats för ännu en massaker. I en vecka har granater regnat över området och oron för en kommande stormning är stor, uppger aktivister.

FN-observatörer har utan framgång bett om tillträde till byn och när de försökte ta sig in blev de, enligt AFP, beskjutna.

Tidigare på dagen kom en rapport från FN som anklagade regimstyrkor för att döda, tortera och använda barn som mänskliga sköldar. Enligt rapporten har barn så unga som 9 år fängslats och utsatts för tortyr och sexuella övergrepp.

– När man ser uppgifterna samlade så ser man hur omänskligt det är. Man får en tydlig bild av den hemska situationen för barn i Syrien, säger Minja Peuschel, vid svenska Rädda Barnen, om FN-rapporten.