Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Reinfeldt: Vi kontaktar Etiopien

Publicerad 2011-12-21

Statsminister Fredrik Reinfeldt lovar kontakta Etiopiens regering för att de svenska journalisterna Martin Shibbye och Johan Persson ska släppas fria så snart som möjligt. Samtidigt kritiserar V-ledaren Lars Ohly Sveriges sätt att agera i fallet.

Reinfeldt skriver i ett uttalande att regeringen nu tar kontakt, på hög nivå, med den etiopiska regeringen i ärendet.

"Vår utgångspunkt är och förblir att de varit i landet på ett journalistiskt uppdrag. De bör så snart som möjligt försättas på fri fot för att också kunna återförenas med sina familjer i Sverige", skriver Reinfeldt.

Utrikesminister Carl Bildt hänvisar på en pressträff till regeringens uttalande om domen mot svenskarna.

– Vi ser nu till att detta tunga uttalande kommer fram till den etiopiska regeringen och sedan ska vi överlägga med de inblandade om de vidare formella stegen som kan finnas i processen, säger Bildt.

Enligt Bildt så är det första regeringen nu gör är att se till att statsministerns uttalande når den etiopiska regeringen på hög nivå. Vad regeringen mer kan göra vill inte Bildt gå in på.

– Det är regeringens mening att de så snart som möjligt ska försättas på fri fot för att kunna återförenas med sina familjer.

"Jag ser med oro och bestörtning på domen som i dag meddelades", skriver S-ledaren Håkan Juholt i ett mejl till TT med anledning av domen.

Han hoppas att Shibbye och Persson försätts på fri fot så snart som möjligt.

Även Vänsterpartiets ledare Lars Ohly kommenterar domen mot de svenska journalisterna i ett mejl till TT.

"Jag är bedrövad över den hårda domen. Det här är ett brott mot press- och yttrandefriheten och jag hoppas att modiga journalister inte låter sig skrämmas av Etiopiens metoder", skriver han.

Ohly kritiserar också Sveriges sätt att agera i fallet.

"Det här är också ett misslyckande för svensk utrikespolitik och tyst diplomati. Jag förväntar mig att utrikesministern nu sätter press på Etiopiens president för att få hem svenskarna."

Den etiopiska domen ligger i linje med det allvar som präglat myndigheternas hantering av ärendet från första början, säger den norske Etiopienexperten Kjetil Tronvoll.

– Det signalerade att ja, det är en juridisk process, men också en politisk process. Vi vet att toppministrar i regeringen hade möten tidigt i juli om den här saken och markerade myndigheternas position.

På många sätt har processen med etiopiska mått mätt gått korrekt till. Svenskarna har behandlats väl, kunnat bestrida bevis och den allvarligaste åtalspunkten har ogillats. Men det har funnits viktiga undantag, anser Tronvoll, inte minst premiärminister Meles Zenawis fördömande uttalanden.

– Att den politiska ledningen i landet kommenterar en pågående rättsprocess hör inte hemma i en rättsstat. Och de kommentarerna antydde klart regimens position att detta inte var vanlig journalistisk verksamhet utan något annat som tenderade att vara terrorverksamhet.