Wikipedia stängs i SOPA-protest
Publicerad 2012-01-17
Washington. Wikipedia, en av världens populäraste webbplatser, stängs ned i ett dygn, i protest mot de kontroversiella internetlagar som behandlas i USA:s kongress. Uttalanden från president Barack Obama tyder dock på att lagförslagen lever farligt.
"Elever varnas - gör läxan i förtid. Wikipedia protesterar mot dåliga lagar på onsdag!", skriver grundaren Jimmy Wales på Twitter.
Lagförslagen förkortas SOPA eller PIPA. De syftar till att komma åt piratkopiering, men har av Google och andra IT-jättar jämförts med censuren i länder som Kina och Iran.
Wikipedias nedsläckning är förlagd till onsdagen eftersom SOPA då ska tas upp i representanthusets justitieutskott i Washington.
PIPA, ett annat förslag till liknande lagstiftning, tas upp i senaten på tisdag i nästa vecka.
Båda förslagen lever osäkert efter ett utspel från Barack Obama häromdagen. "Vi kommer inte att stödja lagar som hämmar yttrandefriheten, ökar cybersäkerhetsrisker eller underminerar det dynamiska, innovativa globala internet", hette det i en kommuniké från Obamas medarbetare.
"Vi förväntar oss och uppmuntrar att alla privata parter, däribland skapare av innehåll och internetleverantörer i samarbete, vidtar frivilliga åtgärder och arbetssätt för att minska piratverksamhet på nätet".
Detta tolkas av många som att Obama kommer att lägga in veto mot lagarna. Men eftersom förslagen fortfarande bearbetas och förändras är ingenting säkert ännu.
Jan Ainali, ordförande för Wikipedias stödorganisation Wikimedia Sverige, bedömer att SOPA kan få långtgående konsekvenser för internet. Det kan leda till att Wikipedia helt tvingas lägga ner sin verksamhet.
– Som det första SOPA-förslaget såg ut riskerar det att göra Wikipedia helt oanvändbart. Och det är osäkert om omskrivningarna blir tillräckligt stora för att det ska bli någon skillnad, säger Ainali.
– Jag är orolig, för om lagen går igenom i sin extrema form då kommer Wikipedia att tvingas stänga ner helt och hållet. Alla servrar står i USA och det är en amerikansk organisation som driver Wikipedia och det är därför det får så stora konsekvenser.
Ainali menar att en lång rad andra organisationer också kommer att få stora problem om lagförslaget går igenom i USA.
– Det är samma sak för alla organisationer och företag som har användargenererat innehåll. Google kan till exempel drabbas hårt eftersom människor lägger upp saker på Google Plus. Kanske kommer inte ens Googles sökningar att kunna användas eftersom de länkar vidare. Det här kan påverka internet i sin helhet, som vi känner det.
Till att börja med var det för engelskspråkiga Wikipedia man fattade beslut om stängning.
– Svenskspråkiga Wikipedia kommer nog inte att stängas, säger Ainali.
Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, organisation för spelföretag, tycker att kritiken mot SOPA är kraftigt överdriven.
– Det är samma tongångar nu som det var kring ipred-lagen och Acta, man säger att nu är det kört för internet. Men det var inte så då och det är inte så nu heller. SOPA står inte i paritet med domedagsprofetiorna. Hur många gånger kan man ropa varg?
TT-AFP