Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Påven till flyktingarna på Lesbos

Publicerad 2016-04-05

Flyktingkrisen. Redan efter första dagen får EU:s och Turkiets flyktingöverenskommelse kritik för brist på transparens.

I Grekland och Turkiet förhindras observatörer och journalister att ta kontakt med migranterna och följa återsändandet.

Nu åker påven till Lesbos.

De drygt 200 personer som skickades tillbaka under måndagen hölls under strikt bevakning och på behörigt avstånd från både journalister och människorättsarbetare, både vid avfärden från Grekland och vid ankomsten till Turkiet.

– Det är ett enormt problem, det antyder att både EU, Grekland och Turkiet har något att dölja i den här processen. Om de var säkra på att överenskommelsen är laglig och human så skulle de tillåta oberoende övervakning, det borde inte vara ett problem, säger Stephanie Kim Ghee från människorättsorganisationen Human Rights Watch till TT på telefon från turkiska hamnstaden Dikili.

Skickas vidare

Migranterna förs till ett center där deras ärenden gås igenom. De som inte är syrier ska deporteras till sina hemländer.

– Vi måste fortsätta trycka på för ökad tillgång att övervaka platserna där flyktingar och migranter bor och dit de förs. Det är väldigt viktigt att kunna fråga dem direkt hur processen såg ut både i Turkiet och i Grekland - eftersom vi saknar information även i Grekland, säger Stephanie Kim Ghee.

Lämnar i protest

På den grekiska ön Lesbos protesterade människor högljutt under tisdagen bakom ståltrådsstängslen i lägret Moira. De väntar på att skickas tillbaka till Turkiet eller få sin asylansökan bedömd. Flera hjälporganisationer har dragit sig ur lägret i protest mot undermåliga förhållanden.

Påve Franciskus besöker Lesbos ihop med patriark Bartholomeus, den östortodoxa kristendomens ekumeniske ledare, och Greklands premiärminister Alexis Tsipras, bekräftar en grekisk regeringskälla enligt AFP. Besöket sker troligen den 14-15 april.

På långfredagen höll den 79-årige argentinske påven en passionerad predikan där han i en referens till förolyckade flyktingar utnämnde europeiska hav till dagens Jesu kors, "omättliga kyrkogårdar" som speglar människornas "bedövade samveten".

FN utvärderar

Under ett besök i Stockholm säger FN:s nytillträdde flyktingkommissarie Filippo Grandi till TT att UNHCR för intensiva samtal med myndigheterna i både Grekland och Turkiet, men att det är för tidigt att utvärdera återsändningarna i stort.

Även Filippo Grandi anser att det inte finns något skäl att hålla förflyttande migranter på avstånd från observatörer - om transporterna sker i enlighet med reglerna.

TT

Följ ämnen i artikeln