Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Vad vi vet om Clintons nya mejlhärva

Publicerad 2016-10-31

USA. Den senaste utvecklingen i e-posthärvan har tornat upp som ett mörkt moln på Hillary Clintons himmel. Det här vet vi om den nya FBI-undersökningen och hur den kan komma att påverka presidentvalskampanjen i USA.

Vad är det som hänt?

FBI har hittat nya mejl som kan ha kopplingar till en utredning om Demokraternas presidentkandidat Hillary Clintons användning av en privat mejlserver under sin tid som utrikesminister i USA. Den har handlat om huruvida Clinton och hennes medarbetare misskött sekretessbelagda uppgifter genom att skicka mejl via den privata servern. Den utredningen var klar i juli, då FBI rekommenderade att inget åtal skulle väckas.

Men i fredags skickade FBI-chefen James Comey ett brev till kongressen där han berättade att utredare hittat e-post som kan vara relevant för utredningen. FBI ska granska mejlen för att ta reda på om de innehåller sekretessbelagda uppgifter eller om det finns mejl som inte överlämnades i samband med den tidigare utredningen. Detta betyder inte att utredningen öppnats igen, bara att FBI ska undersöka huruvida det anses nödvändigt.

Var hittades de nya mejlen?

Comey skrev inget i sitt brev om var de nya mejlen hittats. Men brottsbekämpande myndigheter har sagt att de upptäcktes på en bärbar dator som tillhör den tidigare kongressledamoten Anthony Weiner, som misstänks ha skickat sex-meddelanden till en 15-årig flicka och utreds för det. Weiner var tidigare gift med Clintons toppmedarbetare Huma Abedin, som haft tillgång till samma utrustning.

I datorn fanns 650 000 mejl, enligt The Wall Street Journal. Men det kommer att ta veckor att reda ut om e-posten innehåller känsliga uppgifter som skickats till eller från Clintons privata server.

Varför bryr sig FBI om det finns känsliga uppgifter i mejlen?

Att felaktigt hantera uppgifter som rör nationell säkerhet är ett brott, enligt federal lag. I den tidigare utredningen hittade FBI inga bevis för att Clinton eller hennes medarbetare medvetet brutit mot lagen.

Varför har det blivit ett himla liv kring FBI-chefens brev?

Aldrig tidigare har en presidentkandidat från ett stort amerikanskt parti utretts av FBI under pågående kampanj. Och hanteringen av ärendet hör inte heller till det vanliga.

FBI-chefen inväntade inte klartecken från justitiedepartementet innan han skickade brevet till kongressen. I och med det frångick han praxis att inte kommentera politiskt känsliga utredningar inom 60 dagar före ett val, skriver CNN.

I juli berättade Comey för kongressen att utredningen om Clintons mejlhantering var klar, men lovade också att undersöka eventuella nya uppgifter. Därför kände han sig tvungen att delge de nya uppgifterna, bland annat för att slippa anklagelser om att FBI skyddar Clinton, har FBI-tjänstemän sagt till The New York Times.

Bröt FBI-chefen mot lagen?

Demokraternas senatsledare Harry Reid har anklagat FBI-chefen för att ha brutit mot en lag som är tänkt att se till att anställda hos federala myndigheter inte gynnar någon specifik kandidat, kallad "Hatch Act".

Men lagen fokuserar inte på en anställds agerande, utan på dess avsikter. Bara Comey vet vad hans avsikt var, men så länge han inte skickade brevet i syfte att påverka valresultatet har han alltså inte brutit mot lagen, enligt CNN.

Vad säger Hillary Clinton?

Clinton själv har sagt att hon är övertygad om att de nyupptäckta mejlen inte kommer att påverka slutsatserna från FBI-utredningen. Hon har också sagt att James Comeys beslut att offentliggöra de nya uppgifterna är djupt oroväckande och saknar motstycke.

Vad säger Donald Trump?

Clintons rival Donald Trump gnuggade troligtvis händerna när han fick höra talas om FBI:s nya uppgifter. Den republikanske affärsmannen möttes av jubel när han meddelade nyheten till sina anhängare under ett kampanjmöte.

I sitt tal kallade Trump e-posthärvan för den största politiska skandalen sedan Watergate och uttryckte förhoppningar om att "rättvisa slutligen ska skipas".

Vad säger Vita huset?

Vita huset kommenterade FBI-chefens beslut på måndagen i neutrala ordalag. President Barack Obamas talesperson Josh Earnest sade att han "varken försvarar eller kritiserar" FBI-chefen Comey. Vita huset beskrev Comey som en "man med integritet" och ifrågasatte lämpligheten att diskutera fakta som samlats in under en pågående utredning.

– Presidenten anser att det är viktigt att dessa normer, traditioner och riktlinjer följs, sade Comey enligt AFP.

Vad kan det här betyda för Hillary Clintons kampanj?

Det är svårt att veta. Det kommer troligtvis att ta några dagar till innan opinionsundersökningar kan berätta något om huruvida de senaste uppgifterna kan ha någon inverkan på valet den 8 november. Oavsett är det dåliga nyheter för Clinton eftersom skandalen kring e-posten fått vissa att betrakta henne som opålitlig.

Men omkring 20 miljoner människor har redan lagt sin röst. Och enligt den träffsäkra sajten FiveThirtyEight har oktoberöverraskningar, alltså oväntade händelser som kan påverka valutgången, ofta begränsad effekt på opinionen - i synnerhet som många väljare redan bestämt sig.

TT

Följ ämnen i artikeln