Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

"Ett enormt bakslag för miljöarbetet"

Publicerad 2017-06-01

USA. Trumps besked om Parisavtalet är ett bakslag, ett svek och ett problematiskt steg bakåt i en nödvändig grön omställning, anser flera bedömare.

Förre presidenten Barack Obama skriver i ett uttalande att Trumpregeringen "förkastar framtiden".

– Trump och hans administration påvisar ett djupt oansvar kring det avtal USA själv förhandlat fram. Det var ett avtal som har tagit in ett amerikanskt perspektiv. Det är en oerhört låg moralisk och vetenskaplig kompass gentemot andra länder och ekosystem, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på Världsnaturfonden.

Isabella Lövin, klimatminister och språkrör för Miljöpartiet, kallar beskedet "beklagligt".

– Inte minst eftersom vi hade förväntat oss ett ledarskap från USA:s sida då man är den historiskt största utsläpparen globalt. Den största risken är att utvecklingsländer kommer att titta på USA och inte ha några som helst betänkligheter för att exploatera kol- och oljeresurser.

Amerikaner i gemen bryr sig inte alls om Parisavtalet, säger Elizabeth Walentin, svensk-amerikansk statvetare och pr-konsult. Och de flesta har inte ens följt debatten.

– Det här är ett beslut som inte bara påverkar USA utan hela världen. Det är ett enormt bakslag för miljöarbetet.

"Ett svek"

När Trump nu väljer att dra sig ur ett avtal som alla inblandade har arbetat hårt för att enas om ökar det redan spända relationer, framhåller Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad.

– Det här är ett svek mot en stor ödesfråga för världen och där USA behövs, säger hon.

Förre presidenten Barack Obama gjorde stora insatser för att få upp frågan på den amerikanska dagordningen, men miljömedvetenheten i USA har varit trögrörlig, menar Stranne.

– Med detta tar USA definitivt ett mycket problematiskt steg bakåt när man i stället borde kliva fram och driva på för en grön omställning.

Hon pekar också på att Trump bara ser till kortsiktiga aspekter för delar av ekonomin och inte hur klimatförändringar påverkar även amerikaner.

– När man hör Trump tala om dessa frågor så framstår han som så faktafientlig eftersom han förnekar en mängd saker som klimatforskare runt om i världen står bakom, och han gör klimatet till något som är förhandlingsbart i relation till ekonomin, säger hon.

Påverkar inte mycket

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige och tidigare generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, är inte särskilt orolig efter Donald Trumps beslut och noterar särskilt brasklappen om att USA kan tänka sig att förhandla sig in i klimatavtalet igen, om man får en "bra deal".

– Det kan ses som en eftergift mot det opinionstryck som finns i USA, säger han till TT.

– Hans beslut har nog inte så stor påverkan på världens utsläpp. Solkraft och vinkraft är billigare än kolkraft, så nu rullar den omställningen på av sig självt.

Barack Obama är i ett uttalande kritisk till Trumps besked om att USA ska dra sig ur Parisavtalet.

Om USA väljer att stå utanför avtalet blir det de länder som stannar kvar som kommer att skörda fördelarna, med de jobb och företag som kommer att skapas, anser Obama och tillägger att regeringen under Trump ansluter sig till en handfull nationer som förkastar framtiden.

TT

Följ ämnen i artikeln