Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Sammandrabbningar efter bön på Tempelberget

Publicerad 2017-07-27

Mellanöstern. Palestinier och israelisk polis drabbade samman då tusentals muslimer återigen samlades för bön på Tempelberget en två veckor lång bojkott.

På torsdagseftermiddagen strömmade tusentals åter till området vid al-Aqsamoskén på Tempelberget för att delta i eftermiddagsbönen. Kort efter att de troende anlänt utbröt sammandrabbningar, enligt en AFP-korrespondent på plats.

Israelisk polis använde tårgas och sköt gummikulor och palestinier kastade sten. Palestinska Röda halvmånen rapporterar att fler än hundra personer skadats på Tempelberget och i närområdet.

Israeliska myndigheter har monterat ned de säkerhetsarrangemang vid de heliga platserna som väckt folklig vrede och lett till bojkotten. I tisdags plockade Israel ned de metalldetektorer som placerades ut vid ingångar till Tempelberget för två veckor sedan. Nu har även övervakningskameror och stålbarrikader avlägsnats.

Oroligheter befarade

Metallbågar och kameror sattes upp efter en attack för två veckor sedan, då två israeliska poliser dödades av israeliska araber som sedan flydde in på tempelområdet. Men arrangemangen medförde att också muslimer på väg till bön övervakades närgånget. I protest har bedjande därefter valt att stanna på gatorna utanför.

De senaste veckorna har präglats av både fredliga protester och våld. Fyra palestinier har skjutits ihjäl av israeliska styrkor och tre israeliska bosättare har knivmördats av en palestinier på Västbanken. På torsdagen sade Israels president Benjamin Netanyahu att den 19-årige palestiniern som mördat de tre bosättarna borde avrättas.

Varningar och vädjanden om lugn har kommit från omvärlden.

Nu handlar maningarna från muslimska ledare om att göra fredagsbönen till en styrkedemonstration för tron.

– Vi uppmanar imamerna att stänga alla moskéer i Jerusalem på fredagen, så att alla samlas till bönen vid al-Aqsa, säger Abd al-Azim Salhab vid den Jordanienstödda stiftelse som förvaltar moskéområdet .

Jordanien - som har fred med Israel - är ett av de länder som tidigare styrt över Jerusalem, och dess kungahus är inte bara finansiär till stiftelsen. Det har också påbrå från profeten Muhammed.

Omstridd plats

Helgedomarna uppe på Tempelberget - al-Aqsamoskén och Klippdomen - ligger i Jerusalems gamla stad, som Israel ockuperar sedan kriget 1967. För muslimer är det den heligaste platsen i världen näst Mecka och Medina, vilket bidrar till att konflikter om platsen kan sprida sig.

Under de byggnader som kan ses i dag antas det finnas rester av judiska tempel från äldre tid, av central betydelse i judisk historia. Den vördade Västra muren (Klagomuren) finns alldeles intill.

TT-AFP-Reuters