Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Så minns de Barack Obama

Publicerad 2017-01-18

USA. USA:s avgående president Barack Obama har gjort starka avtryck, både i USA och i världen. Så här säger utrikespolitiska experter och USA-kännare om hur de kommer att minnas honom.

Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa:

"Som en president som misslyckade med att leva upp till de löften som omgärdade hans seger 2008"

Margot Wallström, utrikesminister (S):

"Jag kommer att minnas det starka intryck han gjorde de gånger jag träffade honom, till exempel i Alaska när vi diskuterade klimatförändringar eller i Washington DC när jag och statsministern var där för att prata om den nordiska modellen. Något jag också minns från Obamas tid som president är den värdighet han alltid uppträdde med. Det har varit åtta år utan skandaler och stora kontroverser. Självklart är det också oförglömligt hur historiskt det var, och kändes, när USA för åtta år sedan fick sin första svarta president."

Carl Bildt, tidigare utrikesminister (M):

"Genom olika möten och samtal ute i världen - i Chicago, Warszawa och Haag bland annat. Och genom Fredrik Reinfeldts besök i Vita huset och Obamas mycket lyckade besök i Stockholm."

Trita Parsi, Irankännare, författare och ordförande i organisationen National Iranian American Council i Washington DC:

"Obama lyckades att återupprätta diplomati som en legitimt och effektivt utrikespolitiskt instrument. Efter åtta år med (republikanen) George W Bush hade en politisk kultur spridit sig där diplomati ansågs vara ett tecken på svaghet, där USA inte ansågs behöva samtala med andra länder utan enbart dirigera. Genom det nukleära avtalet med Iran lyckades Obama ändra kulturen och återinföra diplomati som det utrikespolitiska förstahandsvalet."

Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad:

"Som en president som grusade många människors förhoppningar, och på samma gång därmed fick personifiera hur svårt det är att få till verkliga politiska förändringar i USA. Som en intellektuell politiker som till stora delar drevs av goda ideal och idéer, men missbedömde sin förmåga att få med sig kongressen på sin politik. Han har varit motsägelsefull i sitt politiska agerande: han avslutade de stora krigen men lämnar sitt ämbete med USA involverat i fler militära operationer än när han tillträdde. Han har lett den administration som haft minst skandaler."

Dale Kuehne, professor i statsvetenskap vid Saint Anselm College i New Hampshire:

"Som en presidentkandidat som 2008 lyckades inspirera ett helt land, om inte världen, för att sedan bli mer och mer av en teknokrat och en känslomässigt bortkopplad ledare."

Erik Brattberg, utrikespolitisk analytiker vid den oberoende tankesmedjan McCain Institute i Washington DC:

"Som en historisk president som var tänkt att åstadkomma förändring, men som i stället tvingades hantera en ärvd global finanskris och två krig i Mellanöstern. Obama har haft vissa framgångar men han har också bidragit till ökad politisk polarisering på hemmaplan och skadat USA:s trovärdighet i omvärlden."

Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire:

"Som den förste afroamerikanske presidenten. Vikten av detta kan inte överskattas, med tanke på USA:s historia som präglats av slaveri och svåra rasrelationer. Jag kommer också att minnas den elegans, värdighet och humor med vilken han förde sig gentemot den omedgörliga och fientligt inställda oppositionen."

TT

Följ ämnen i artikeln