Andra länders erkännande viktigast

Publicerad 2017-10-28

Spanien. Katalonien utropar självständighet från Spanien, men vägen till att bli ett land är komplicerad.

– Det som betyder mest är att få ett erkännande från det internationella samfundet, säger Jean-Claude Piris, expert på internationell rätt.

I går röstade senaten i Madrid för att låta den spanska regeringen ta över styret av Katalonien. Samtidigt råder självständighetsyra i Barcelona, och många frågar sig hur det går ihop.

Rätten att utropa självständighet kan ingen ta ifrån katalanerna, förklarar Jean-Claude Piris, baserad i Bryssel i Belgien.

– Men för att bli ett land måste det så klart finnas ett territorium, en befolkning och myndigheter, säger han till nyhetsbyrån AFP och tillägger att omvärldens bedömning väger tyngst:

– Alla har rätt att utropa självständighet, men bara den handlingen får inga följder internationellt.

Betyder inget

Väldigt få länder kommer att erkänna Katalonien, enligt Piris, och "garanterat ingen i EU". Självständighetsförklaringen kommer inte att betyda något i praktiken, säger han.

– Katalonien kommer inte att representeras i internationella organisationer. De kommer inte att vara med i EU. De kommer inte kunna göra något, och rättsligt förblir regionen en del av Spanien.

Tunga länder som Frankrike, USA och Tyskland stödjer ett enat Spanien, skriver Reuters. Mexikos president Enrique Peña Nieto sällar sig till den skaran och twittrar att han hoppas på en politisk, fredlig lösning.

Svårt hitta stöd

Är det då ens lagligt för Katalonien att utropa självständighet? Domstolsbedömningar i två rättsfall kan ge en fingervisning.

Det första är ett rådgivande utslag i Internationella domstolen (ICJ) i Haag om Kosovo, som utropade självständighet från ett motsträvigt Serbien 2008. ICJ konstaterade då att det inte var ett brott mot internationell lag.

Det andra fallet rör den kanadensiska provinsen Québec, som har strävat efter självständighet genom åren. Högsta domstolen i Kanada konstaterade 1998 att ett folk bara har rätt till utträde ur ett land om det har koloniserats, förtryckts eller nekats tillträde till en federal regering.

– Det är inte fallet med katalanerna, som har alla demokratiska rättigheter. Jag kan inte tänka mig att någon internationell domstol skulle ge katalanerna rätt till självständighet, säger Piris.

Många ledare har egoistiska skäl till att inte acceptera utbrytarländer.

– Alla EU-länder är noga med att hålla på sina territorier. De vill inte att samma sak ska hända med dem, därför blir det svårt att hitta stöd, säger Narin Idriz, forskare vid Asser Institute i Haag i Nederländerna, till AFP.

TT

Följ ämnen i artikeln