Kan Xi och Trump hitta personkemin?

Publicerad 2017-04-06

USA/Kina. Den ene är en frispråkig och oförutsägbar affärsman. Den andre en strikt och reserverad korruptionsjägare.

I skuggan av Nordkoreas vapenskrammel och ett möjligt handelsbråk möts två mycket olika presidenter: Kinas Xi Jinping och USA:s Donald Trump

Kinas president möttes på flygplatsen i Palm Beach av röda mattan, sedvanliga hedersbetygelser och utrikesminister Rex Tillerson. Först på programmet väntade en kopp te med paret Trump, enligt AFP.

Den stora utmaningen för de båda världsledarna vid träffen på Trumps semesteranläggning Mar-a-Lago i Florida blir att skapa personkemi.

– Det kan gå. Båda är pragmatiskt lagda och medvetna om att de är olika, vilket gör att de kanske anstränger sig lite extra. Men båda är också maktmänniskor, konstaterar Frédéric Cho, fristående rådgivare med inriktning på Kina, för TT.

Visst övertag

Cho bedömer att Xi ändå har lite av ett övertag eftersom Trump visat sig vara svagare än vad många trott: Motgångar i form av stoppade lagförslag (bland annat den nya sjukförsäkringsreformen och det omtvistade inreseförbudet) har noterats i Peking, liksom att Trump ännu inte fått hela sin stab godkänd av senaten - bland dessa handelsrepresentanten Robert Lighthizer som nog hade behövts vid mötet. Dessutom har Trump inte förverkligat valrörelsens tuffa hot mot Kina, då han bland annat lovade strafftullar och att landet skulle stämplas som en valutamanipulatör.

– Det kan bli en utmaning för Xi att inte framstå som alltför överlägsen och självsäker, säger Cho.

Tvådagarsmötet har en diger agenda. Bland annat ska Nordkoreas robotuppskjutningar, konflikten i Sydkinesiska sjön, bilaterala frågor och klimatet avverkas. Men sammankomsten är också en träff mellan världens två största ekonomier. Att Trump under sina första dagar i Vita huset drog sig ur Stillahavsavtalet (TPP) motiverades med att han ville sätta amerikanska arbetare först - men kan också ses som en gåva till Xi.

– Vissa länder har förlorat på det, men Kina har det snarare gynnat eftersom Peking kan driva sin egen regionala frihandelsagenda. . . Och globalt anses Kina nu vara frihandelns främsta förespråkare medan Trump ses som en mer isolationistisk ledare.

Bearbetar familjen

Frédéric Cho säger att Trumps hårda Kinaretorik under valrörelsen inte togs på så stort allvar i landet i öst, där Xi drivit antikorruptionsfrågor och kommit att ses som en av de mäktigaste ledarna på decennier. Men Twitteruttalandet att klimatförändringarna är en "en bluff som hittats på av kineser" väckte irritation i ett Kina som är akut medvetet om sina egna miljöproblem.

– Peking har tagit krafttag för att komma tillrätta med frågan, bland annat håller man på att dra ner på importen av kol för att i stället investera i förnyelsebar energi. Att Trump samtidigt försöker få igång gamla industrier som olja, gas och kol visar att han har en förlegad syn.

Men Xi Jinping inser sannolikt att han har mycket att vinna på att ha Trump på sin sida - eller åtminstone inte emot sig. Cho berättar att Kinas ambassad i Washington DC bland annat "bearbetat" presidentens svärson och rådgivare Jared Kushner genom samtal och inbjudningar. Och att Kushner och hustrun Ivanka Trump har en femårig dotter som läser kinesiska och på videoinspelningar reciterar kinesiska dikter har väckt stor förtjusning i Kina.

TT