Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Fem snabba om Guam

Publicerad 2017-08-14

USA. Hotet från kärnvapenskramlande Nordkorea gör att världens blickar vänds mot Stillahavsön Guam. Här är en snabbguide till ön:

Vad är Guam?

Guam är ett amerikanskt territorium. Ön - den största i ögruppen Marianerna i Mikronesien - har tillhört USA sedan 1898. Under andra världskriget var den dock ockuperad av Japan under drygt två år. Guams invånare är amerikanska medborgare men de har inte rösträtt i presidentval och dess kongressledamot får enbart rösta i utskottsarbeten. Området styrs av en vald guvernör, i nuläget republikanen Eddie Calvo.

Vilka bor där?

Guam har cirka 162 000 invånare. Engelska är officiellt språk men här talas även chamorro, ett språk av indonesisk härkomst. På Guam finns cirka 7 000 amerikanska militärer och försvaret kontrollerar omkring en tredjedel av landytan.

Varför fokuserar Nordkorea på Guam?

Dess strategiska läge i Stilla havet, Guam ligger knappt 340 mil från Nordkorea, samt USA:s stora militära närvaro på ön. Här finns en flottbas med både ubåtar och ytfartyg samt flygbasen Andersen Air Force Base. Marinkåren har planerat att stationera 5 000 personer här i en nära framtid.

Vad lever Guamborna av?

Vid sidan av den starka försvarsnärvaron odlas bananer, majs och sockerrör. Viss mindre industri och ett oljeraffinaderi finns också. Turistnäringen håller på att byggas upp.

Vad säger man i Guam om det upptrappade ordkriget?

Guvernör Eddie Calvo har sagt att Nordkoreas hotfulla retorik bygger på rädsla och i ett samtal i helgen försäkrade president Donald Trump Calvo om att landets styrkor är redo att försvara territoriet. Boende på ön vittnar dock för medier om att de är rädda för att hamna mitt i konflikten mellan Pyongyang och Washington DC. Enligt en taleskvinna för Guams säkerhetsmyndighet tar det 14 minuter för Nordkoreas robotar att nå Guam - om de avfyras. Om så sker kommer alla medborgare att varnas genom sirener och masskommunikation. Öns civilförsvar har delat ut flygblad med tips på hur man skyddar sig i händelse av en nordkoreansk attack. I dessa står bland annat att man ska ta skydd snabbt, helst under jord, och inte titta direkt mot eldbollen.

Källor: ABC News, USA Today, Fox News, NE.se med flera

TT