Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Inga uppgifter om skadade svenskar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-22

Det finns inga uppgifter om att svenskar har skadats eller dödats i nattens jordskalv i Christchurch i Nya Zeeland. Centrala delar av staden är värst drabbade.

Christina Clarkson, ordförande i Scandinavian Club i Christchurch, befann sig vid en utomhuspool i Hororata när marken började att skaka.

– Vattnet svämmade över och vi tittade på varandra och undrade: är det här ett skalv? Yes, tänkte vi och bestämde oss direkt för att ta oss därifrån.

Clarkson bor i Darfield, väster om Christchurch, en liten ort som hörde till dem som drabbades hårdast av skalvet i september.

– Den här gången känner vi inte av det lika mycket. Men det gör ju att man börjar att tänka på det gamla skalvet igen, säger hon.

Uppgifterna om hur många svenskar som befinner sig i Christchurch är osäkra. Men Christina Clarkson tror att det kan röra sig om uppåt 100.

– Det är ganska många; jag känner väl själv ett 60-tal. Det är inte riktigt högsäsong för turism, men det finns givetvis också svenska turister i området, säger hon.

Jane Viol, tredjesekreterare på Sveriges ambassad i Australien som har hand om Nya Zeeland, säger att det inte finns några rapporter om skadade eller avlidna svenskar. En svenska har fått stora skador på sitt hus, men hon själv är fysiskt oskadd och befinner sig hos vänner.

Många av dem som skadades i skalvet har flugits från Christchurch till Auckland. De lokala sjukhusen är alltför hårt belastade.

– Det ligger skadade människor på gatorna, och de lokala vårdresurserna är inte tillräckliga. Man har även tvingats att stänga sjukhus och evakuera patienter därifrån, säger Jane Viol.

Sveriges ambassad räknar med att ett 100-tal svenskar kan finnas i Christchurch-området, men uppgifterna är osäkra liksom hur många svenska turister som kan befinna sig där.

Jane Viol berättar att det inte har varit några oroliga anhöriga eller bofasta som hört av sig.

– De som bor i området är ganska vana vid jordskalv och vet hur de ska agera. Och blir man själv skadad är förstås inte det första man tänker på att kontakta ambassaden utan då söker man givetvis sjukvård, konstaterar hon.

Förödelsen är värst i centrala Christchuch, där många människor var i rörelse när det första, stora skalvet ägde rum. Myndigheter har utlyst katastroftillstånd, och Janne Wailon Soms, som också bor i en förort en bit utanför stadskärnan, hörde till dem som drabbades av att ström och telefoni slogs ut.

– Det här är helt galet. Allt i huset, porslin och nästan allt annat, har fallit ner på golvet. Men tack gode Gud för att vi är oskadda! Men tyvärr har ju alla inte varit lika lyckosamma, säger hon när TT når henne på telefonen som åter var i funktion efter avbrottet.

Ett 40-tal svenska au pair-flickor befinner sig för tillfället i Christchurch med omgivningar. Enligt svenska Cecilia Robinson, som arbetar för en firma som organiserar au pair-verksamheten i landet, tycks de flesta av dem vara välbehållna, men alla har inte gått att kontakta och en viss oro råder på firmans kontor i Auckland.

– Telenätet fungerar inte och det är fem av tjejerna som vi inte har haft kontakt med. De arbetar i centrala Christchurch där skadorna är som värst, säger hon.

– Jag pratade tidigare med en av de andra tjejerna och hon var väldigt upprörd och uppskakad eftersom hon inte haft någon kontakt med föräldrarna till barnet hon passar.

Cecilia Robinson är övertygad om att dödssiffran kommer att stiga, med tanke på skadornas omfattning.

– De brukar alltid vara väldigt konservativa när de går ut med sådana här siffror.

Vid tiotiden svensk tid fick hon kontakt med de svenska au pair-flickor som tidigare inte kunnat nås i skalvområdet.

"Har hört från tjejerna (de två svenska) att de är okej. Vi väntar på mer info", skriver Robinson i ett mejl till TT.