Grannarna namnger våra stormar

Publicerad 2015-11-30

Väder. Det är nästan alltid Norge eller Danmark som bestämmer vad våra stormar ska heta. Men att ge dem ett tilltalsnamn har sina risker. Framför allt om det är ett kvinnonamn.

Ovädret Gorm tog Sverige med storm. Dessförinnan, i början av november, var det Freja som drog in över södra Sverige.

I båda fallen var det den danska vädertjänsten som hade hittat på namnen. Andra oväder, som den hemska januaristormen Gudrun (2005), namnges av den norska väderlekstjänsten.

Förklaringen är enkel. De stormar som drabbar Sverige kommer nästan alltid västerifrån, från Atlanten, och hinner ofta namnges av antingen den danska eller norska vädertjänsten innan de når Sverige. Och för att inte skapa förvirring anammar vi i Sverige de redan etablerade namnen här.

Ny tradition

Att namnge oväder med tilltalsnamn har dock ingen lång tradition i Skandinavien. Norge gör det sedan mitten av 1990-talet och Danmark började så sent som 2013.

I Sverige har vi av tradition föredragit veckodagar eller platser, som "Ölandsstormen 1985", "allhelgonaorkanen 1969" eller "yrväderstisdagen 1850".

Men om ett oväder utvecklas kraftigt över Sverige, utan att vare sig den danska eller norska vädertjänsten utfärdat något namn, så "döper" numera även SMHI stormarna med ett tilltalsnamn - helt enkelt genom att välja efter almanackan.

– Våra grannländer började göra det och då följde vi efter, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Första gången SMHI namngav ett oväder enligt denna princip var "Simone" i oktober 2013. I december samma år var det dags igen, då stormen "Sven" slog till.

Farliga kvinnonamn

Men att ha tilltalsnamn på ett kraftigt oväder har sina risker - framför allt om det är ett kvinnonamn.

Forskning i USA visar nämligen att orkaner med kvinnonamn skördar fler dödsoffer än dito "manliga". Och ju mer feminina namnen är, desto farligare är de. Detta trots att namnet inte har något att göra med ovädrens styrka.

Orsaken står att finna i våra egna föreställningar om hur kvinnor och män är. När orkanen "Eloise" kommer flyr människorna inte i lika hög utsträckning som de gör när en "Charley" är i antågande.

TT