Abstrakta tankar hos Homo erectus?
Publicerad 2014-12-03
Stockholm. Den primitiva människoarten Homo erectus kanske hade förmåga till abstrakt tänkande, långt innan vår egen art såg dagens ljus.
Det hävdar forskare som upptäckt geometriska ristningar i musselskal från Java.
Skalen, som av allt att döma är rester efter måltider, har en ålder på cirka en halv miljon år enligt de kemiska dateringarna.
Det innebär att ristningarna gjordes 300 000 år innan den moderna människans uppkomst. Följaktligen måste de ha skapats av en föregångare till Homo sapiens, en äldre, mer primitiv art, med största sannolikhet Homo erectus.
– Om dateringen är riktig finns det inte så mycket annat att välja på, säger Lars Werdelin, paleontolog på Riksmuseet i Stockholm.
Geometriska mönster
Ristningarna, som beskrivs i Nature, har hittats på ett av skalen. De har karaktären av geometriska mönster, i det här fallet en sicksacklinje som bildar bokstaven M, samt ytterligare en linje som kan utläsas som ett bakvänt N. Fingerfärdighet har krävts för att rista in linjerna, som av allt att döma har gjorts med en upphittad hajtand eller ett liknande redskap.
Liknande mönster har aldrig tidigare kopplats ihop med någon annan människoart än vår egen, även om det inte är omöjligt att neandertalarna, som var samtida med Homo sapiens, kan ha producerat ristningar av samma slag.
Väcker tvivel
Hur som helst är de nyupptäckta ristningarna de överlägset äldsta som hittats, och kan vara ett tecken på att Homo erectus hade en viss förmåga till abstrakt tänkande. Fast Lars Werdelin är tveksam till den tolkningen.
– Jag tycker inte man ska övertolka några streck på ett skal. Intentionen bakom strecken är oklar och inget klart bevis för abstrakt tänkande, säger han.
Han påpekar också att det länge funnits en skola inom paleoantropologin som vill betona människosläktets evolution i Asien, och tona ned Afrikas roll.
Intressant nog hittades musselskalet med ristningarna i gamla samlingar i Holland. De härrör från utgrävningar som gjordes på 1890-talet på Java av Eugène Dubois, den förste som beskrev Homo erectus. Arten kallades då Javamänniskan och var det första beviset för att vår linje har en lång och komplicerad förhistoria.
Homo erectus betyder "den upprättgående människan". Arten upptäcktes och beskrevs för första gången i slutet av 1800-talet.
Det råder delade meningar om exakt hur många fossila människor som ska räknas in i arten, men de flesta experter anser att Homo erectus uppstod för cirka två miljoner år sedan i Afrika och relativt snart utvandrade till Asien. De yngsta säkra fynden har en ålder av 143 000 år.
Homo erectus, eller någon mycket närstående art, tros vara anmodern till vår egen art i rakt nedstigande led.
Källa: Nature (TT)
TT