Neandertalarnas dödsdatum fastslaget

Publicerad 2014-08-20

Stockholm. Neandertalmänniskan försvann långt tidigare än vad som hittills antagits.

Nya rön visar att arten dog ut för cirka 40 000 år sedan.

Det innebär att vår egen art och neandertalarna samexisterade i högst 5 000 år.

Tidigare har man trott att neandertalarna höll sig kvar ända tills för 30 000 år sedan. De båda arterna skulle i så fall ha delat livsmiljö under mycket lång tid. Men nu tvingas forskarna omvärdera allt detta.

– Vi måste helt tänka om när det gäller neandertalarnas utdöende, säger Lars Werdelin, paleontolog på Riksmuseet i Stockholm.

De nya rönen, som redovisas i Nature, bygger på den mest omfattande studie som hittills gjorts i ämnet.

Under lång tid har det varit utomordentligt svårt att fastslå när neandertalarna dog ut, men med hjälp av förfinad masspektrometri har man nu med kol-14-metoden omdaterat 40 olika fyndplatser i Europa, från Ryssland till Spanien.

Forskarna slår fast att neandertalarna med stor sannolikhet dog ut för 41 030 till 39 260 år sedan. Efter det intervallet försvinner nämligen neandertalarnas typiska redskapskultur, den så kallade moustérienkulturen.

Även en annan kultur som förknippats med arten, châtelperronien, försvinner samtidigt. De sista grupperna av neandertalare tycks ha levt i södra Frankrike.

– Vi kan förstås inte vara hundraprocentigt säkra på att associationen mellan kultur och människoart är korrekt. Men det spelar mindre roll. I och med att alla redskap som kan tänkas härröra från neandertalare försvinner för 40 000 år sedan kan vi utgå från att arten dog ut då, säger Werdelin.

Vid den tidpunkten hade de första representanterna för vår egen art etablerat sig i Europa. Deras tidigaste redskap dyker upp för cirka 45 000 år sedan. Som mest kan de två arterna alltså ha samexisterat i 5 000 år. Frågan är förstås vad som hände. Varför dog neandertalarna ut ganska kort tid efter vår egen invandring i Europa?

– Det är lite bestickande. Kanske trängde vi undan dem. Men det måste ändå ha gått relativt långsamt. Även om det bara skulle röra sig om 2 000 år handlar det om 100 generationer av människor, säger Werdelin.

TT