Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Spädbarn dog - i dag kommer domen

Publicerad 2017-07-20

Brott. I dag kommer domen mot det unga paret i Kristianstad som misstänks för att ha vållat sin dotters död. Försvaret förutspår en friande dom, och avsaknaden av vittnen gör att det oftast är väldigt svårt att få föräldrar fällda för barnmisshandel.

Flickan var knappt fem veckor när hon dog i september förra året. Hon hade spår av våld mot både huvud och kropp, bland annat mer än 20 revbensfrakturer.

Föräldrarna, som båda är under 25 år, är åtalade för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Båda nekar till brott. Efter rättegångsförhandlingarna släpptes paret ur häktet, vilket försvaret sett som ett tecken på att de kommer att få en friande dom.

Svårt utan vittnen

Antalet anmälningar om misshandel av de minsta barnen har ökat stadigt under de senaste åren. 2016 polisanmäldes 4 251 fall av misstänkt våld mot barn som är sex år eller yngre, jämfört med 1 350 polisanmälningar för tio år sedan.

Under 2017 har flera domar i fall av barnmisshandel slutat med att föräldrarna friats.

– Jag känner inte att det skulle vara en trend att fler föräldrar frias, men generellt är det svårt att få fällande domar i brott som berör våld i nära relationer eftersom det sällan finns vittnen. Våld mot barn sker ju ofta i hemmet, säger Daniel Suneson, kammaråklagare vid City åklagarkammare i Stockholm som jobbat mycket med fall kring barnmisshandel.

Skyndsam dokumentation

Daniel Suneson berättar att samma krav för stödbevisning gäller för brott inom en familj som i andra fall.

– Eftersom det inte går att trolla fram vittnen får man som åklagare jobba med det som finns. I sådana här fall är det viktigt att snabbt hålla förhör med barnen så man genom dem får en bra grundhistoria. Har det uppkommit skador är det även viktigt att barnet snabbt kan läkarundersökas så att skadorna kan dokumenteras innan de försvinner.

TT