Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Alliansens hot mot Hultqvist består

Publicerad 2017-08-15

Politik. Om en månad öppnar riksdagen igen - då är Alliansledarna redo att väcka misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Jag har inte sett några nya uppgifter som ger skäl till en annan bedömning, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Det har gått några veckor sedan Alliansledarna meddelade att de tänker väcka misstroendeförklaring mot tre statsråd för IT-skandalen i Transportstyrelsen.

Sedan dess har infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) fått lämna sina jobb.

– Två statsråd har fått lämna regeringen, ett tredje sitter kvar. Vi är beredda att väcka ett formellt misstroende mot Peter Hultqvist när riksdagen samlas i september, säger Centerledaren Annie Lööf.

Hot kan dras tillbaka

Alliansledarna har lämnat en öppning för att dra tillbaka sitt hot om det framkommer nya uppgifter som förändrar bedömningen av Hultqvists ansvarstagande.

– Jag har inte sett några nya uppgifter som ger skäl till en annan bedömning, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Redan på torsdag startar konstitutionsutskottet (KU) sin granskning av regeringens agerande. Det är ovanligt tidigt, en månad före riksdagens öppnande, men så kommer det också att bli en av de mer uppmärksammade KU-granskningarna på mycket länge.

För KD-ledaren Ebba Busch Thors del finns det en fråga som står ut bland alla andra:

– När fick statsministern kännedom? säger hon.

Kräver svar från Löfven

Även de andra Alliansledarna vill ha svar på vad Stefan Löfven (S) och kretsen runt honom visste. Och när de fick veta.

– Jag tycker att det är märkligt att vi har en försvarsminister och inrikesminister som under så lång tid inte har informerat statsministern, trots att de har suttit i säkerhetspolitiska rådet som regeringen har för att hantera sådan här information, säger Annie Lööf.

Senare i höst riskerar även finansminister Magdalena Andersson (S) att få en misstroendeförklaring mot sig om regeringen går fram med de skatteförslag som oppositionen kritiserat hårdast. Det handlar om flygskatten, småföretagarskatten (3:12-reglerna) och att fler ska betala statlig skatt.

TT

Följ ämnen i artikeln