Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Sverige är anslutet till militär elitstyrka

Publicerad 2017-06-30

Försvar. Sverige har anslutits till den brittiskledda elitstyrkan Joint Expeditionary Force (JEF) som snabbt ska kunna sättas in vid kriser eller konflikter.

Det är ett viktigt steg för att bygga säkerhetspolitiska samarbeten med andra länder, enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

– Det här bidrar till att stärka det sammanlagda säkerhetspussel vi nu försöker lägga, säger han till TT.

Hultqvist (S) skrev under inträdet i JEF tillsammans med sin brittiske och finländske kollega Michael Fallon och Jussi Niinistö.

JEF ska vid en kris eller krig snabbt kunna sätta in uppemot 10 000 soldater, inte minst i Baltikum. Styrkan, som är ett Nato-initiativ, ska kunna ställas till FN:s, EU:s och Natos förfogande och sedan tidigare har - förutom Storbritannien och de tre baltiska länderna - också Danmark, Nederländerna och Norge anslutit sig.

Värdefull kompetens

Nu tillkommer också Finland och Sverige, och Hultqvist understryker återigen att Sverige bygger nätverk "utifrån en alliansfri position".

– Det innebär också att vi har en närhet till ett brittiskt engagemang i Östersjön, i vårt närområde, och det tycker jag är viktigt.

JEF är inte en stående styrka utan en resurs med utvalda förband som ska sättas in utifrån behoven i en given situation. Varje deltagande land beslutar självt om det vill delta i övningar eller militära insatser.

Fallon nämner flera gånger att JEF också är avsedd för andra hot än militära. Han säger att Sverige och Finland bland annat har värdefull kompetens vad gäller cyberkrigföring.

TT: Och rent militärt?

– Båda länderna har stark militär, båda har fartyg och flygplan, svarar han.

Två korvetter

Den svenska Försvarsmakten (FM) anser att JEF-inträdet kan ge "synergieffekter för utvecklingen av Försvarsmaktens förmåga till väpnad strid tillsammans med andra nationer". FM föreslår att Sverige på kort sikt ska bidra till JEF med två stridsfartyg, korvetter, som enligt ett regeringsbeslut 2015 också ska stå i beredskap från 2018 för Natos snabbinsatsstyrka.

På längre sikt tänker sig FM också att bidra med stridsflyg och specialförband till JEF. De svenska bidragen ska dock beslutas senare.

Hultqvist, liksom Fallon och Niinistö, upprepar flera gånger under presskonferensen att JEF är fristående från Nato.

TT: Varför är det så viktigt att säga?

– Därför att det är så. Och därför att vi vill undvika missuppfattningar och desinformation, svarar Hultqvist.

"Ett fullföljande"

Ingen av ministrarna vill spekulera i ett läge där JEF kan komma att sättas in i Sveriges närområde, utan säger att det kan vara i olika delar av världen.

Hultqvist tror inte att Ryssland reagerar särskilt starkt på inträdet i JEF, för att den svenska politiken med koalitionsbyggen är öppen och sedan länge väl känd i Moskva.

– Det här är egentligen bara ett fullföljande av vad vi sagt tidigare.

Jussi Niinistö håller med. Han påpekar också att alla länder har rätt att själva välja sin väg inom säkerhetspolitiken, och att JEF är ett defensivt inriktat initiativ.

– Jag tror inte att Ryssland kommer att reagera på det här på ett aggressivt sätt. Varför skulle de det?

TT