Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Nya betyg får blandade omdömen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-27

Från A till F.

Så vill regeringen och Socialdemokraterna att de nya betygen ska se ut.

Men två av stegen saknar särskilda kriterier vilket befaras leda till godtycke och betygsinflation.

De godkända betygen A, C och E i den sexgradiga skalan har fått unika kriterier. Stegen B och D saknar sådana formuleringar - men det krävs att alla mål i betyget under ska vara uppfyllda samt en del av kraven för betyget över för att få ett sådant betyg.

Men att två steg saknar "unika kriterier" är inget problem, anser utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Det kommer alltid att ligga en bedömning av en välutbildad professionell lärare i grunden när man sätter betyg, så exakta kriterier går aldrig att skapa. Men det här blir väsentligt mera rättvist och precist än det system som nu avskaffas, säger han.

Björklund och Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Mikael Damberg presenterade uppgörelsen på lördagen med nöjda miner.

S ville från början ha unika kriterier för alla betygssteg. Men eftersom de nya kursplanerna är på väg att införas i den svenska skolan, nappade partiet på regeringens inbjudan om en uppgörelse.

– Det tycker vi är en rimlig kompromiss i det här läget, säger Damberg.

Vänstern och Miljöpartiets utbildningspolitiska talespersoner underkänner systemet. Miljöpartiet tycker att S-uppgörelsen är ett svek.

Beskedet om överenskommelsen mottas med glädje av Lärarförbundet:

– Det här beslutet är historiskt, säger Eva-Lis Sirén, ordförande och berömmer de inblandade för att de har haft "skolans bästa för ögonen".

Trots att Lärarnas Riksförbund (LR) har krävt att alla betygssteg ska ha särskilda kriterier, ställer de sig nu bakom uppgörelsen.