Nytt sexbrottsstraff får tummen upp
Publicerad 2016-09-25
Brott. Sexualbrottskommittén väntas föreslå att de allra grövsta sexualbrotten ska omfattas av en ny brottsrubricering, uppger Ekot.
Professor Madeleine Leijonhufvud tycker att förslaget skickar rätt signaler.
Brotten ska kallas synnerligen grovt sexuellt övergrepp och synnerligen grovt sexuellt övergrepp mot barn och ska leda till lägst sex års fängelse och högst tio år.
Ett förslag om lagstiftat samtycke och ett skrotande av begreppet "våldtäkt", då våld inte alltid förekommer vid övergrepp, är känt sedan tidigare.
Kräver ömsesidighet
Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt säger att förslagen skickar rätt signaler.
– Det här är oerhört viktigt i ett preventivt syfte. Att lagen säger att sex kräver ömsesidighet och frivillighet, annars är det ett brott.
Madeleine Leijonhufvud tycker att det viktigaste förslaget är det om oaktsamhet, eftersom det gör bevisningen enklare.
– Man ska inte längre behöva bevisa att han hade fullt klart för sig att hon sov eller var inlåst, det räcker att han borde ha förstått det, säger hon.
Den tidigare socialdemokratiske justitieministern och advokaten Thomas Bodström är positiv till den nya rubriceringen synnerligen grov våldtäkt, men är tveksam till andra förändringar.
Kränkande frågor
– Oaktsamhetsdelen är jag orolig för. Det kan vara så att de som bör dömas till våldtäkt kommer dömas till lägre straff. Det finns också en risk att oskyldiga döms för krogbesökssex, där det inte är något övergrepp eller brott, men att någon kanske ångrar sig efteråt, säger han.
När det gäller samtyckesdelen säger Thomas Bodström att det inte blir någon förändring när det gäller antalet fällande domar.
– Risken är kvinnan får fler kränkande frågor. Då är man tillbaka till hur det såg ut för flera år sen där tjejer fick flera jobbiga frågor, säger han.
Den 5 oktober ska kommittén presentera sina förslag för justitieminister Morgan Johansson (S).
TT