Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

S löfte: Cancervård inom fyra veckor

Publicerad 2014-06-17

Socialdemokraterna vill nu garantera alla cancerpatienter vård inom fyra veckor.

Det skriver nu bland andra Stefan Löfven och Lena Hallengren på DN Debatt.

– En uttalad vårdgaranti för cancer kommer att spela stor roll för styrningen av vården, säger Lena Hallengren (S) till Aftonbladet.

S-ledaren Stefan Löfven och 23 ledande S-politiker skriver om fyra konkreta vårdlöften på Dagens Nyheters debattsida i dag:

S vill ha slut på "privatiseringslinjen" med privata försäkringspatienter med "gräddfiler in i sjukvården", utförsäljning av sjukhus och ersättningsmodeller som inte tar hänsyn till patienternas vårdbehov.

I stället vill S införa "sjukvårdens solidaritetslinje", baserat på den enskildes behov och "aldrig styrd av plånbokens storlek".

Cancervård inom fyra veckor

Dessutom utlovas cancerbehandling inom fyra veckor efter remiss. Socialdemokrater i alla landsting och regioner går till val tillsammans på detta.

Dagens vårdgaranti är otillräcklig, skriver debattörerna. Införandet av "vårdkontrakt/vårdöverenskommelser" ska ge individen påverkan och information om hela vårdkedjan. På sikt ska vården bli helt köfri.

Sjuksköterskor och undersköterskor som vill studera till specialist ska få studielön, utlovas också.

Lena Hallengren, vice ordförande i riksdagens socialutskott, säger till Aftonbladet:

– Sjukvården är en fråga som kräver samarbete mellan landsting och stat. Det är klart att staten har ett visst ansvar, men det spelar också roll hur man röstar i sitt landstingsval.

"Gemensamma landstingslöften unika"

– Man ska egentligen inte koppla ihop de två miljarderna som är ett nationellt tillskott, med de här löftena. Det är viktigt att säga att landstingen har egen beskattningsrätt. Men vi vill inte att landstingen drar isär för mycket, utan vi vill ha likvärdig vård. Vi vill visa att det är en kombination. Man kan inte som Hägglund säga "det är landstingens sak". Vi vill dela ansvaret och göra vad vi kan i samverkan för att åstadkomma jämlikhet.

Vilket av de fyra löftena är viktigast?

– Det är klart att en uttalad vårdgaranti för cancer kommer att spela stor roll för styrningen av vården. Men det är också viktigt med en gemensam modell för hur under- och sjuksköterskor ska kunna specialisera sig. Kunskap i vården är väldigt viktig.

Hallengren tar även upp avskaffandet av "privatiseringslinjen" och vårdkontraktet.

– Det är svårt att välja vad som är viktigast, men för vårdtagarna tror jag att cancerlöftet är viktigast. Det är unikt att alla våra landsting vill gå ut med så här skarpa löften tillsammans.

"Används som särimner"

Med anledning av S vårdutspel säger Johan Ingerö (KD), presschef hos Göran Hägglund, till Aftonbladet:

– S återanvänder pengar som de tidigare utlovat till fler sjuksköterskor, fler ambulanser, kortare cancerköer och fler utbildningsplatser. Det handlar alltså inte om några nya pengar. S använder dessa två miljarder som grisen Särimner, som något som kan slaktas, ätas och återupplivas gång på gång på gång. Slår man dessutom ut dessa pengar på 21 regioner och landsting så blir det i praktiken väldigt små tillskott som inte förändrar särskilt mycket i sak. S öronmärker inte de två miljarderna, vilket innebär att landstingen kan göra lite vad de vill med pengarna. Lite tillspetsat kan man säga att det är upp till landstingen huruvida man vill satsa på höjda löner för sjuksköterskor, eller på nya konstverk till landstingsstyrelsens sammanträdesrum.

Den metoden har testats förr, tar Ingerö upp. År 2000-2006 delade regeringen Persson ut 46 miljarder kronor till landstingen i syfte att få ner vårdköerna.

Kan tänka sig skrota landstingen

– Det gav inga som helst mätbara effekter. Sjukvårdens stora framtidsfråga handlar minst lika mycket om organisation som om resurser. Sjukvården har aldrig haft mer pengar än i dag, och precis som S skriver så håller den medicinska kvaliteten världsklass. Men bristen på samordning mellan landstingen skadar tillgängligheten och leder till regionala ojämlikheter. KD är beredda att öka statens inflytande över vården, och är inte ens främmande för att skrota landstingen om det skulle visa sig vara den bästa lösningen. S vill över huvud taget inte diskutera organisation, utan tror att allt löser sig med ökade utgifter.

Ingerö tar upp de regionala cancercentra som upprättats.

– De är kärnan i den cancerstrategi som regeringen har utarbetat, och har vunnit stort förtroende både hos professionen och hos patientorganisationerna.

Lena Hallengren svarar på kritiken:

– Jag förstår att Alliansen blir jättefrustrerade. De har fastnat i sin kömiljard och privatiseringar. De kommer inte loss. De enda de lovar är 500 miljoner till regionala cancercenter, vilket är jättebra. Men de presenterar inga större ambitioner inom sjukvården, framförallt inte samlat.