Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Statsvetare: "Uttryck för desperation"

Publicerad 2017-01-24

Politik. Vad är egentligen bakgrunden till M-ledaren Anna Kinberg-Batras överraskande utspel att öppna dörren till Sverigedemokraterna? Och vad kan Moderaternas vändning innebära, i praktiken? Så här svarar tre statsvetare om splittringen:

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola:

– Utspelet var ett uttryck för desperation från Anna Kinberg Batras och Moderaternas sida att visa att de verkligen vill ta regeringsmakten. Men det blev uppenbart att hon satte sitt eget partis framgång före de övriga allianspartiernas. Ändå vet alla att om de ska kunna ta regeringsmakten är det tillsammans. Det är som att vara otrogen och svika sina bästa vänner.

– Nu får hon tydligen backa för att inte helt skrämma bort sina allianskamrater. Det är inte nära slutet för Alliansen. Övriga partier är måna om fyrklövern. Antingen lyckas Alliansen klara sig ur krisen, man sätter sig tillsammans i terapirummet och kommer fram till att "vi ska ändå försöka hålla ihop", eller så misslyckas de och konstaterar att de är för olika. Då kommer fler hintar till samarbete över blockgränsen.

Magnus Hagevi, statsvetare Växjö universitet:

– Det vi ser är en följd av hur den välkända höger-vänsterskalan bakom blockpolitiken har fått konkurrens av en annan dimension, den mellan frihetliga och auktoritära värden, som partierna måste manövrera mellan. I flyktingfrågan där frihetliga ställer sig mer positiva till öppna gränser medan de auktoritära vill se en mer reglerad flyktingpolitik. Hon har valt att driva sin politik närmare de mer auktoritära värderingarna medan Centerledaren Annie Lööf gått åt motsatt håll.

– Vändningen om Sverigedemokraterna och Lööfs tydliga svar att Moderaterna måste välja mellan Alliansen och SD aktualiserar frågan om splittring av Alliansen. Det är Alliansens överlevnad som står på spel, säger Hagevi.

Stig-Björn Ljungren, statsvetare som doktorerat om Moderaterna:

– Det handlar om ett vägval som varit aktuellt sedan valet 2014 och som Fredrik Reinfeldt lämnade över åt en ny partiledare. Partiet har ett dilemma - ska man utnyttja tillfället som getts av väljarkåren att bygga en borgerlig majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna eller hoppas återerövra makten utan SD.

– Om de biter huvudet av skammen och samarbetar med SD kan de etablera en borgerlig majoritet för lång tid framöver. Om väljarna uppfattar de politiska signalerna - att partiet vill samarbeta med SD - kan det stärka partiet. Alternativt uppfattas draget som ren cirkus. Om Alliansen håller beror mest på möjligheten att bilda regering i nästa val.

TT

Följ ämnen i artikeln