Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Blocken kom överens - inget extraval

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-12-27

Stockholm. Regeringen och Allianspartierna är överens om hur en minoritetsregering ska kunna styra landet.

Det innebär att det inte blir något extraval.

– Det är ett styrkebesked för svensk demokrati, säger Stefan Löfven.

Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna är överens om hur Sverige ska kunna styras av en minoritetsregering. Beskedet kommer bara dagar innan regeringen tänkt utlysa nyval, som skulle hållas 22 mars.

– Jag är glad för de konstruktiva samtalen med de fyra borgerliga partierna. Nu tror jag också att det svenska folket är nöjt med att vi tagit ansvar, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Överenskommelsen, som partierna valt att kalla Decemberöverenskommelsen, innebär att en minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget, att utbrytningar ur den inte får göras och att den statsministerkandidat som samlar stöd "från den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram".

– Jag är glad och stolt för Sveriges skull att vi nu kommit överens så att Sverige nu ska kunna regeras av den som är störst, oavsett vem det är, säger Moderaternas tillträdande partiledare Anna Kinberg Batra.

Tog fart förra veckan

Det var först i förra veckan som förhandlingarna tog fart, enligt KD-ledaren Göran Hägglund.

– Man har kastats mellan hopp och förtvivlan. Jag tror att överenskommelsen är bra för vårt land, men jag tror inte att den gynnar något parti speciellt. Ännu för tre dagar sedan var jag väldigt osäker på om det här skulle gå i mål, säger han.

Även språkröret Gustav Fridolin (MP) konstaterar att överenskommelsen satt långt inne.

– Det är uppenbart att det har varit en väldigt hård låsning de senaste månaderna, säger han.

Det är inte partiledarna som förhandlat fram uppgörelsen, utan främst gruppledarna och ekonomisk-politiska talespersoner.

– Telefonen har gått varm, säger Gustav Fridolin.

Inga utbrytningar

Avtalet gäller under den här mandatperioden och nästa, fram till 2022. Första gången avtalet får en praktisk betydelse är när regeringen lägger sin budgetproposition i vår och de borgerliga då lägger ner sina röster. Att utbrytningar ur budgeten inte får göras var viktigt för Centerpartiet att få med.

– Budgeten ska behandlas som en helhet, och en minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget, säger C-ledaren Annie Lööf.

Att det utlovade extravalet nu inte blir av ser hon som positivt.

– Vi har ju förberett oss för en valrörelse och förberett hela organisationen för en valrörelse. Vi var taggade inför detta, men det är samtidigt ett onödigt extraval och vi är glada att regeringen har valt att lyssna på vårt förslag om minoritetsregerandet.

Energi, försvar och pension

Men de sex partierna är även överens om att försöka att ha breda överenskommelser kring försvarsfrågor och energi. Miljöpartiet får nu också vara med i den så kallade pensionsgruppen, där Socialdemokraterna och de borgerliga kom överens 1994, men utan veto.

– Jag vill stryka under att det här innebär inte att Miljöpartiet blir en fullvärdig deltagare, men att de får insyn, säger Hägglund.

TT