Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Ny minister populär hos de flesta

Publicerad 2016-09-13

Politik. Lovorden haglar över Anna Ekström, som tar över som ny gymnasieminister efter Aida Hadzialic. Även Allianspartierna välkomnar henne.

Men frågan är om hon kommer att ställa utbildningsminister Gustav Fridolin i skuggan.

Statsminister Stefan Löfven valde att utse Skolverkets generaldirektör Anna Ekström till ny gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Kompetent och erfaren

Partiledare från höger till vänster, liksom lärarfacken, är överens om att det är en person med gedigen kompetens och stor erfarenhet som nu flyttar in på utbildningsdepartementet. Där finns redan departementets chef Gustav Fridolin (MP) och Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

– Det är för många statsråd på utbildningsdepartementet, så det finns egentligen inte utrymme för tre statsråd där. Om hon tar plats så blir det väl på Fridolins bekostnad, säger Liberalernas ledare Jan Björklund.

TT: Vem tror du kommer att bestämma i praktiken?

– Det är en mycket bra fråga. Det är väl möjligt att Löfven gör detta för att han hoppas att Socialdemokraterna ska synas och då hamnar Fridolin i praktiken i skuggan, säger Björklund.

Oprövad politiker

Gustav Fridolin själv är inte orolig.

– Vi har samarbetat väldigt bra och det kommer vi tre statsråd på departementet att fortsätta göra, säger Fridolin.

Även om ingen tvivlar på att Anna Ekström kan utbildningsfrågorna, så är osäkerheten större om hur hon kommer att fungera i sin nya roll som politiker.

– Det är det politiska innehållet som avgör. Frågan är hur regeringen Löfven ska kunna förbättra skolan. Hittills har han sagt nej till mer matte och tidigare undervisning och Sverige behöver också införa nolltolerans mot skolor som sviker elever och det gör man när eleverna inte når tillräckliga resultat, säger moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Kritiska tongångar

Tongångarna är betydligt mer kritiska när partiledarna ska recensera Stefan Löfvens regeringsförklaring, som också presenterades på tisdagen. Anna Kinberg Batra tycker att Löfven är för nöjd och glömmer bort utanförskapet, Jan Björklund och centerledaren Annie Lööf saknar förslag om enkla jobb och åtgärder för integration och V-ledaren Jonas Sjöstedt och SD-ledaren Jimmie Åkesson ifrågasätter om alla kan känna igen sig i Löfvens beskrivning av Sverige.

TT

Följ ämnen i artikeln